Ovo su 15 namirnica koje nipošto ne treba stavljati u zamrzivač: Kad ih stavite, posle vam dođe da ih bacite
Donosimo vam listu od 15 namirnica koje ne treba stavljati u zamrzivač. Izgube svoju teksturu i ukus, a onda vam dođe da ih bacite jer to nije to.
Izvor: Vukašin Ristić
Mnoge namirnice, kada se zamrznu, gube svoju teksturu, a ponekad i ukus. Neke se čak počnu razdvajati, što ih čini neprivlačnim za konzumaciju nakon odmrzavanja.
Iako je zamrzivač nezamenjiv saveznik za očuvanje hrane, postoje određene namirnice i jela koja ne treba zamrzavati jer se njihova struktura značajno menja. Donosimo listu 15 namirnica koje je bolje držati van zamrzivača.
1. Mleko i umaci na bazi pavlake
Zamrzavanje mleka i pavlakastih umaka može dovesti do odvajanja sastojaka pri odmrzavanju, što rezultira zrnastom i vodenastom teksturom.
2. Jogurt
Iako je jestiv nakon odmrzavanja, jogurt se razdvaja, što mu daje neprivlačnu, zrnastu konzistenciju.
3. Meke sirevi
Sirevi poput krem-sira, rikote i mekog kozjeg sira ne podnose dobro zamrzavanje – postaju zrnasti ili se razdvajaju.
4. Lisnato povrće za sveže salate
Zelena salata, spanać i kelj gube teksturu nakon zamrzavanja i odmrzavanja zbog visokog sadržaja vode, čineći ih neupotrebljivima za sveže salate.
5. Sveže začinsko bilje
Bosiljak, korijander i peršun gube ukus i teksturu kada se zamrznu u izvornom obliku. Preporučuje se seckanje i zamrzavanje u kalupima za led sa maslinovim uljem za kasniju upotrebu.
6. Krastavce
Zbog visokog sadržaja vode, krastavci postaju kašasti i sluzavi nakon odmrzavanja, pa ih je bolje čuvati sveže u frižideru.
7. Sveži paradajz
Paradajz postaje mekan i vodenast nakon odmrzavanja, zbog čega nije pogodan za sveža jela. Može se zamrzavati za supe i soseve, a pečenje pre zamrzavanja poboljšava ukus.
8. Sirov krompir
Kao i lisnato povrće, ni sirovi krompir ne podnosi dobro zamrzavanje – postaje gnjecav. Umesto toga, treba ga čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu. Kuvan krompir se, međutim, dobro zamrzava.
9. Voće bogato vodom
Lubenica, jagode i citrusi gube teksturu i postaju kašasti nakon zamrzavanja. Preporučuje se zamrzavanje samo ako će se koristiti u smutijima ili napicima.
10. Ceo avokado
Avokado postaje smeđ i kašast nakon odmrzavanja. Bolje je narezati ga na kriške, pokapati limunovim sokom i zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.
11. Jaja u ljusci
Zamrzavanje celih jaja u ljusci može dovesti do pucanja zbog širenja unutrašnje tečnosti. Bolje ih je umutiti i zamrzavati u posudama za led.
12. Kuvanu testeninu
Testenina nakon zamrzavanja često postaje gumenasta i kašasta. Umesto toga, bolje je zamrzavati sosove zasebno i kuvati svežu testeninu po potrebi.
13. Prženu hranu
Pržena hrana gubi hrskavost i postaje mekana i gnjecava nakon zamrzavanja i ponovnog zagrevanja. Ako je ipak čuvate, najbolje je podgrejati je u rerni ili fritezi.
14. Salate sa majonezom
Salate poput pileće ili one s jajima koje sadrže majonez ne podnose zamrzavanje jer se majonez odvaja, što stvara neprivlačnu, vodenastu konzistenciju. Bolje je zamrznuti kuvane proteine i dodati majonez kasnije.
15. Kafu u zrnu
Zamrzavanje kafe u zrnu može narušiti njen ukus jer vlaga utiče na prirodna ulja, a zrna upijaju mirise iz zamrzivača. Bolje ih je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.
Ako želite sačuvati kvalitet i teksturu hrane, najbolje je pažljivo birati koje namirnice idu u zamrzivač, a koje je bolje držati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, piše portal "24sata.hr".
Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni