Ljudi u Japanu žive dugo i nemaju višak kilograma: Za to mogu da se zahvale načinu ishrane, a u ovome je ključ

Dijeta hara hači bu u prevodu znači 80 % pun stomak

Objavljeno: 11.02.2025. 22:52h
Foto: Shutterstock

Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca žive dugo i uglavnom nemaju višak klograma. A sve zbog toga što se njihova "dijeta" koja je zapravo sistem ishrane iz konfučijanske prakse, zasniva na tome da se vodi računa o tome kako hrana deluje na poboljšanje stanja tela.

Dijeta se zove "hara hači bu" (Hara hachi bu), u prevodu sa japanskog znači "80% pun stomak", popularna je u plavoj zoni Okinave - gde ljudi najduže žive, a njeni proncipi su neverovatno logični i oslanjaju se na vreme, formulu i brojanje.

foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Prema studijama koje su sproveli naučnici, pokazalo se da je našem mozgu potrebno oko 15 minuta da kaže našoj svesti da smo siti. Iz toga sledi da od stola treba da ustanete polugladni - bez straha da niste završili sa jelom. Dakle, sa 80% punim stomakom.

Takozvana formula zdrave ishrane glasi: konzumirajte onoliko kalorija koliko nameravate da potrošite. Neiskorišćene kalorije se pretvaraju u masne naslage u telu. Ljudi i životinje su dizajnirani tako da za dalje delovanje ostaje rezerva energije koja se formira hemijskim reakcijama sa mastima.

Japanci savesno računaju svaku kaloriju i nikada ne unesu više od 2.000 kalorija dnevno. Brojanje kalorija nije lako, ali postaje jednostavnije s vremenom, kada se uđe u sistem, automatski i nesvesno. Samo treba da se naviknete.

foto: Shutterstock

Ljudi Japana i Okinave nikada ne jedu u pokretu. Uvek jedu umereno. Jedu polako, koncentrisano, uživaju u hrani i u ukusu. Spoljni podsticaji - TV, kompjuter, knjiga, razgovori i diskusije sa drugim ljudima - tome ne doprinose. Jedu iz malih tanjira.

A kako odrediti ili shvatiti u kom trenutku prestati da jedete? Pomenuli smo pravilo "15 minuta“ - ne plašite se da ustanete od stola a da ne završite obrok.

Slušajte svoje telo, ne zanemarujte senzacije, oslanjajte se na intuiciju. Upravo to rade Japanci, zbog čega u ovoj naciji ima vrlo malo ljudi sa viškom kilograma, a dugovečni ljudi ostrva Okinava su dobro poznati.

Nacionalnu japansku kuhinju odlikuje upotreba minimalno obrađenih sastojaka hrane. U japanskoj ishrani dominiraju morski plodovi.

foto: Shutterstock

Japanci najčešće jedu tofu; slatki krompir; spanać; prženi pasulj; listove senfa; gorku dinju; ribu. Svi ti sastojci su uključeni u ishranu "hara hači bu". Alge - one su suštinski deo gotovo svih japanskih dijeta. Sadrže mnogo gvožđa, joda, magnezijuma, kalcijuma i drugih minerala, izvor su dijetetskih vlakana.

Trudite se da mešate što manje različitih sastojaka u jednom jelu. Tako će vaš mozak lakše odrediti meru, tako da ćete se zadovoljiti malom količinom hrane.

Pronađite ravnotežu između svojih strasti - vi definišete svoju misiju, poziv i zanimanje u životu - ishrana "hara hači bu" doneće vam radost i bićete u potpunosti zadovoljni svojim dnevnim potrebama.

Stil / Sensa

Bonus video: