Izabrano je najbolje srpsko jelo: Ceo svet sada zna za ovo pecivo iz jugozapadne Srbije, a evo kako se pravi

Foto: Shutterstock

Prema ocenama na najpoznatijem kulinarskom sajtu "Tejstatlas", najbolje srpsko jelo nije ni pljeskavica ni sarma - već pazarske mantije.

Dosta se pričalo o novoj listi najgorih srpskih jela koju je objavio ovaj prestižni magazin, ispostavilo se da mnogi nisu ni znali šta je "živa pljeskavica". Međutim, i na listi najbolje ocenjenih srpskih jela ima iznenađenja.

Naime, na prvom mestu, kao ubedljivo najbolji srpski specijalitet, našle su se pazarske mantije, koje su, između ostalog, proglašene i za najbolje pecivo na svetu, ostavivši u senci čak i popularni burek.,

Pazarske mantije su srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.

Testo se prvo razvuče, premaže puterom, a zatim puni nadevom od mlevene junetine, soli, bibera, luka i malo ulja. Napunjeno testo se oblikuje u loptice, koje se ređaju u tepsiju, zatim peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju jedinstveni ukus i miris. Mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok su još vruće“, piše "Tejstatlas".

Na drugom mestu liste jela koje ne treba propustiti u Srbiji je nadaleko čuvena komplet lepinja, svojevremeno proglašena za najbolji doručak na svetu, a treći je – leskovački roštilj.

Kako napraviti pazarske mantije?

Sastojci za testo:

  • 700g brašna
  • 2 kašike soli
  • 1 kašika ulja
  • 400ml vode

Fil:

  • 500g mlevenog mesa
  • 1dl vode
  • 300g crvenog luka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • ulje
  • maslac
  • voda

Priprema:

Izabrano je najbolje srpsko jelo: Ceo svet sada zna za ovo pecivo iz jugozapadne Srbije, a evo kako se pravi Izvor: Youtube

Stil/Nova

Recept za prave sremačke salčiće

This browser does not support the video element.

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime Izvor: kurir televizija

Za najbolje srpsko jelo i pecivo na svetu izabrane su pazarske mantije. Evo kako se prave.