Ovaj doručak diže šećer u nebesa: A jeli smo ga imajući uverenje da je "zdrav"

Najgori izbori za prvi jutarnji obrok treba da budu namirnice koje bi trebalo izbegavati na prazan stomak

Objavljeno: 05.02.2025. 07:57h
Autor:
Foto: Shutterstock

Prvi jutarnji obrok ima ključnu ulogu u obezbeđivanju energije potrebne za ceo dan. Ipak, ono što prvo unesemo u organizam može značajno uticati na naše zdravlje i nivo energije.

Nutricionisti upozoravaju na određene namirnice koje nisu poželjne za konzumaciju na prazan stomak, iako su mnogima deo svakodnevne jutarnje rutine.

1. Pekarski proizvodi sa kvascem

Ukoliko vam je odlazak u pekaru prva jutarnja stanica, možda bi trebalo da razmislite o alternativi. Kvasac iz peciva može iritirati sluznicu želuca i izazvati nadutost, dok šećer iz ovih proizvoda naglo podiže nivo insulina u krvi, što može dovesti do osećaja umora ubrzo nakon obroka.

foto: PrintscreenJutjub/ Home kitchen with Danny

2. Kafa i sendviči – loša kombinacija za početak dana

Iako su kafa i sendvič brza i praktična opcija, nutricionisti upozoravaju da ova kombinacija nije najbolji izbor za doručak. Kafa na prazan stomak može izazvati pojačanu proizvodnju želudačne kiseline, što može iritirati digestivni trakt, dok ugljeni hidrati i prerađene namirnice iz sendviča ne pružaju dugotrajan osećaj sitosti.

foto: Shutterstock

3. Citrusno voće i sokovi

Iako su bogati vitaminima, citrusi mogu izazvati iritaciju želudačne sluznice zbog visoke kiselosti, što može doprineti razvoju gastritisa ili čak čira na želucu. Preporučuje se da se pomorandže, limun i grejp jedu uz druge namirnice ili nakon obroka.

foto: Thinkstock

4. Banane – skriveni rizik

Iako deluju kao zdrav izbor, banane na prazan stomak mogu poremetiti ravnotežu kalijuma i magnezijuma u organizmu, što može dodatno opteretiti srce. Stručnjaci savetuju njihovu konzumaciju u kombinaciji s drugom hranom, poput ovsenih pahuljica ili orašastih plodova.

foto: Shutterstock

5. Fermentisani mlečni proizvodi

Jogurt i kefir sadrže korisne probiotike, ali kada se konzumiraju na prazan stomak, kiselo okruženje želuca može uništiti većinu korisnih bakterija, smanjujući njihove benefite. Bolji efekat imaju kada se unose nakon obroka.

foto: Shutterstock

Iako čak 90% ljudi započinje dan upravo ovim namirnicama, važno je osvestiti njihov potencijalno štetan uticaj na organizam. Umesto njih, nutricionisti preporučuju doručak bogat vlaknima, proteinima i zdravim mastima, koji će obezbediti stabilan nivo energije i dobar početak dana.

Stil/Index.hr