Dr Perišić otkrio kakav zaista efekat na telo ima topla limunada ujutru: Ova namirnica ima mnogo bolji uticaj na mozak
Prof. dr Vojislav Pešić otkrio je način na koji je najbolje započeti dan, posebno ima dobar uticaj na moždane funkcije.
Izvor: Ivana Bogićević
U današnje vreme nikada se više nije pričalo o zdravoj ishrani i navikama, a na ulicama imamo priliku da vidimo iz dana u dan sve gojaznije ljude. Posebno je alarmantna činjenice da se mnogo mladih bori sa viškom kilograma zbog potpuno drugačujeg načina života u odnosu na naše pretke. Naime, prof. dr Vojislav Perišić, poznati gastroenterolog, posebno se osvrnuo na trend ispijanja tople limunade ujutru, istaknuvši kakvo zapravo dejstvo ima.
Smatra da voda da limunom nije baš toliko čudotvorna, kako propagiraju brojen influenserke i nutricionisti.
- Limun, koji sadrži labu limunsku kiselinu, može samo da proširi želudac i da privremeno smanji osećaj gladi. Slabe kiseline, poput limunske, mogu da smanje lučenje jake želudačne kiseline (hlorovodonične kiseline), što može doprineti prijatnom osećaju nakon konzumiranja ovog napitka - objašnjava dr Perišić.
A potom je podvukao i da med nikako ne bi trebalo zaobilaziti tokom dana, posebno zbog povoljnih uticaja na mozak. Neretko je isticao da je u njegovom selu običaj da se popije kafa, jedna rakija i uzme kašičica meda za početak dana.
Gastroenterolog Perišić je takođe podelio anegdotu iz svog sela, gde je uobičajen ritual bio konzumiranje meda, rakije i kafe za početak dana. Prema njegovim rečima, med pomaže u poboljšanju moždanih funkcija, kafa daje energiju, a rakija utiče na raspoloženje.
- Med je prirodan, sterilan i koristan, ali nije preporučljivo preterivati sa njim. Umerena količina, poput kašičice tri puta dnevno, može biti vrlo korisna za naš nervni sistem. Med pomaže u poboljšanju moždanih funkcija, kafa daje energiju, a rakija utiče na raspoloženje - rekao je dr Perišić.
Takođe, kisele jabuke su mu na vrhu liste obaveznih namirnica koje bi trebalo redovno da konzumiramo.
- Kisele vrste, poput kožara, imaju pozitivne efekte na organizam bez opterećenja pankreasa, a uz to ne izazivaju nagli porast šećera u krvi - savetuje gastroenterolog.