Gastroenterolozi ni u ludilo ne bi jeli ovih 5 namirnica: Za neke smo ubeđeni da su zdrave, a prave haos u telu

Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života ako ih jedete s vremena na vreme, ali postoje određena hrana koju ovi doktori jako retko jedu jer je zaista loša za creva.

Objavljeno: 26.01.2025. 08:00h
Foto: Hugo Gonçalves / Panthermedia / Profimedia

Gastroenterolozi su izričiti kada je odabir namirnica na vašem tanjiru u pitanju. Smatraju da određena hrana ne bi nikaki smela da se nađe na meniju kako zdravog čoveka, tako i onih koji se suočavaju da nekom bolešću, jer ne donose nikakvu korist organizmu.

Evo kojih šest namirnica su naveli:

Proteinske pločice

Proteinske pločice su jedna od onih stvari koje u Srbiji mnogi smatraju jako zdravim i čak su spremni da za njih odvoje i po više stotina dinara.

Dok su neke proteinske pločice, poput onih napravljenih od pravog voća i orašastih plodova, bolje od drugih, dr Harmoni Allson, gastroenterolog iz medicinskog centra Tafts, kaže da ih nikada ne jede ako su visoko obrađene. Naročito super-obrađene proteinske pločice mogu dovesti do nadimanja i gasova.

foto: Shutterstock

„Nikad ne jedem proteinske pločice. One obično visoko sadrže mnogo aditiva koji su štetni. Istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mleka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve, istakla je.

Biftek

„Izbegavam crveno meso, posebno bifteke i hamburgere“, kaže dr Rizvana Čaudari, gastroenterolog na čuvenom univerzitetu Džons Hopkins.

foto: Shutterstock

„Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od bolesti. Imaju visok sadržaj zasićenih masti, ali ako ćete ih konzumirati, količina je važna, te se ne preproučuje više od 100 grama dnevno.

Mesne preprađevine

Malo je ljudi kojima je lako da odbiju par komada mirisne slanine ili viršle, ali dr Rabija de Latur, gastroenterolog i docent medicine na Medicinskom fakultetu Grosman u Njujorku, kloni se prerađenog mesa poput ovih – a nažalost, u to ubraja i mesne nareske.

foto: Shutterstock

„Crveno i prerađeno meso podrazumeva veći rizik od raka debelog creva“, rekla je ona. „Podaci povezuju uzimanje crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta nedeljno sa čak 20% povećanim rizikom od raka debelog creva.

Pržena riba ili piletina u dubokom ulju

Riblji štapići i čiken nagetsi jesu ukusni i svi ih obožavamo, ali ne činimo njima nikakvu uslugu zdravlju creva.

foto: Shutterstock

„Studije su pokazale da ulje za prženje može negativno da modulira mikrobiom creva, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze (nakupljanje masti i drugih supstanci na zidovima arterija)“, objasnio je dr Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma i suosnivač farmako brenda BIOHM u intervjuu za Huffington Post, prenosi Zadovoljna.

Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posledica kao što su srčani udari i moždani udari.

Beli hleb

Prema dr Šilpa Grover, direktorki onko-gastroenterološkog programa u odeljenju za gastroenterologiju Ženskoj bolnici u Brigamu, rafinisane žitarice nisu dobre za creva.

foto: Profimedia

„Studije koje su procenile obrasce ishrane jasno su pokazale da je visok unos crvenog i prerađenog mesa i rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom od divertikulitisa (zapaljenje džepova na sluzokoži debelog creva)“, rekla je ona. „Suprotno onome što se ranije mislilo, orašasti plodovi, kukuruz i kokice nisu povezani sa povećanim rizikom od razvoja divertikuloze ili komplikacija kao što su divertikulitis ili krvarenje.

Ali zdravlje creva nije sve na šta morate da pazite kada je u pitanju ishrana bogata crvenim mesom i rafinisanim žitaricama. „Te iste dijete koje se preporučuju za smanjenje rizika od zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bolest koronarnih arterija i rak, uključujući kolorektalni rak, takođe će verovatno smanjiti rizik od divertikulitisa“, zaključila je.