5 italijanskih jela za 5 dana u nedelji: Uživaćete kao kralj, a nećete se gojiti, plus lako se prave

Za Italijane se kaže da u hrani uživaju maksimalno, a opet - nikad se ne ugoje. Oni su našli način da uživaju u savršeno ukusnoj hrani, a da pri tome ne dobiju ni kilogram

Objavljeno: 20.01.2025. 09:02h
5 italijanskih jela za 5 dana u nedelji koja ne goje, Foto: Profimedia

Italijanska jela nisu komplikovana. Oni s minimum napora dobiju savršeno ukusno jelo koje prija baš svima, a sprema se lako i brzo.

Ovo su naši predlozi za 5 savršenih italijanskih jela od ponedeljka kod petka koje možete praviti i kada dođete sa posla.

Ponedeljak - Rižoto

Sastojci:

  • 300 grama opranog belog pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • malo ulja
  • 1 rendana šargarepa
  • 1 rendana tikvica
  • 250 grama belog pilećeg mesa
  • so i biber, svež peršun
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • kačkavalj

Priprema: U tiganju predinstajte na malo ulja crni luk. Dodajte izrendanu šargarepu i tikvicu pa dinstajte. Dodajte na kocke sečenu tikvicu pa i nju predinstajte, a potom dodajte i opran pirinač. Nakon toga sve promešajte i taman kada pirinač počne da se lepi za dno tiganja, dodajte malo vode (200 ml). Poklopite i ostavite da se sve dinsta 5 minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i sitno seckan beli luk, so i biber, kao i sitno seckan svež peršun. Nakon 5 minuta vaše jelo je gotovo.

Ukupno za pripremu 20 minuta.

foto: Shutterstock

Utorak - lazanje

Lazanje možete da pripremite i u ponedeljak veče, a ispečete ih u utorak kada dođete s posla.

Potrebno je:

  • 450 grama mlevenog junećeg mesa
  • 200 ml paradajz soka
  • so i biber, origano
  • ulje
  • rendana šargarepa
  • 1 glavica luka
  • 1 čen belog luka

za beli sos:

  • 1 l mleka
  • 200 grama maslaca
  • malo brašna
  • so
  • 300 grama kačkavalja
  • kore za lazanje

Priprema: prvo napravite bešamel sos tako što ćete zagrejati maslac i dodati par kašika brašna. Dok neprestano mešate, dodajte pomalo mleka. Kada se sve ukuva sklonite s ringle.

Crveni sos pravite tako što ćete na ulju prodinstati luk i rendanu šargarepu, dodati meso i izačine i sve dinstati oko 10 minuta. Nakon toga nalijte paradajz sok i ostavite da provri. Posle sve isključite i ostavite sa strane da se malo prohladi.

U vatrostalnu činiju slažite lazanje tako što ćete na dno staviti koru, pa crveni sos, pa beli sos pa malo rendanog kačkavalja. Sve tako dok ne potrošite sve kore i sav materijal. Završite sa belim sosom na kraju i sa kačkavaljem. Ostavite u frižideru preko noći, a sutradan pecite lazanje na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

foto: Printskrin@Recepti za 10/YouTube

Sreda - Pica

Potrebno je:

  • Kore za picu
  • Malo paradajz soka, origano i maslinovo ulje
  • Kačkavalj
  • Pršuta
  • pečurke - nadev po volji.

Priprema: Na kore za picu namažite mešavinu paradajz soka, maslinovog ulja i origana, a preko stavite nadev po volji. Da bi pica bila ukusnija možete da napravite kore sami, a recept pročitajte ovde.

Četvrtak - Špagete karbonara

Prednost ovog jela je brza priprema, a nema osobe koja ne voli špagete karbonara.

Potrebno je:

  • Pakovanje špageta
  • 150 grama slanine
  • 3 jaja
  • čen belog luka
  • 80 grama parmezana
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema: Špagete skuvajte i ostavite sa strane. U tiganju na ulju prodinstajte kratko slaninu i beli luk, pa dodajte špagete i nakon par minuta stavite ulupana jaja, so i biber. Odmah sklonite sa ringle i dok je sve vruće samo mešajte. Nakon toga narendajte parmezan i servirajte.

foto: Shutterstock

Petak - Fritata

Potrebno je:

  • 8 jaja
  • 1 praziluk
  • 100 g svežeg spanaća
  • 100 g zelene tikvice
  • 200 g šampinjona
  • 100 g slanine
  • 200 g kačkavalja
  • 40 g rendanog parmezana
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • 1/2 kašičice origana
  • 30 g maslaca
  • 30 ml maslinovog ulja

Priprema: Praziluk prodinstajte i dodajte mu seckane tikvice, a potom i slaninu i šampinjone. Kada se sve malo uprži dodati spanać i nakon 2 minuta umućena jaja sa maslacem i začinima. Peći 5 minuta najviše i poslužiti toplo.

foto: Profimedia