3 namirnice za doručak koje su fatalne za organizam: Od jedne nastaje prava bomba koja nikako da provari

Ovo su tri namirnice koje nije preporučljivo jesti za doručak.

Objavljeno: 18.01.2025. 08:18h 08:22h
Foto: Shutterstock

Doručak je najznačajniji obrok u danu jer pokreće metabolizam, pružajući telu energiju i hranljive materije potrebne za produktivnost i koncentraciju tokom dana.

Preskakanje doručka može dovesti do umora i smanjenja kognitivnih funkcija. Idealan doručak treba da bude uravnotežen, kombinacija ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti.

Ovakva kombinacija osigurava stabilan nivo šećera u krvi, održava osećaj sitosti duže vreme i podržava opšte zdravlje. Voće, integralne žitarice, orašasti plodovi i mlečni proizvodi su odlični izbori koji mogu zadovoljiti te potrebe.

foto: Shutterstock

Ovo je hrana koju ne treba jesti za doručak i hrana na koju treba obratiti pažnju kako se konzumira:

Slatkiši

Bolje je ne jesti slatku hranu za doručak, jer to dovodi do naglog povećanja glukoze u krvi (nalet energije) i jednako brzog pada (umor). Dalje, počinju zastoji u varenju tokom dana i javlja se želja da se osećaj gladi ispuni nečim ne baš zdravim. Slatki doručak vas ne drži sitim dugo, naprotiv, puni naše telo velikom količinom jednostavnih ugljenih hidrata. Dakle, slatki kroasani, džem, krem, žitarice sa dodatim šećerom – ništa od toga ne bi trebalo jesti ujutro, piše "Lepota&Zdravlje".

foto: Shutterstock

Pekarski proizvodi sa kvascem

Za jutarnji obrok treba izbegavati i pekarske porizvode. Peciva sadrže povećane količine šećera i margarina, koji izazivaju iritaciju sluzokože želuca i loše varenje. U jutarnjim satima telo nije spremno za varenje brzih ugljenih hidrata. Pekarski proizvodi preopterećuju pankreas, creva i želudac. Ovo je posebno štetno ako je osoba predisponirana na dijabetes ili insulinsku rezistenciju.

foto: Profimedia

Masno meso

Iako telo treba da primi proteine u prvoj polovini dana, masno meso nije pogodno za ovo – preteško je za varenje. Da bi svarilo masno meso, telo će morati da potroši veliku količinu energije na njegovu preradu. Ujutru telo još nema ovu energiju. U prvim satima nakon buđenja, pankreas aktivno radi, proizvodeći kortizol i insulin. Oni su neophodni da bi ćelije tela dobile dovoljno energije. Tešku hranu za varenje, uključujući crveno meso, najbolje je jesti popodne.

foto: Profimedia

Šta sa kafom?

Povećava proizvodnju kiseline, što dovodi do gorušice i mučnine, zbog čega ne treba piti kafu na prazan stomak. Ako osoba već pati od sindroma iritabilnog creva, ispijanje šoljice kafe na prazan stomak će pogoršati stanje i izazvati jak bol u stomaku, nadimanje i uznemirenost. Kofein izaziva refluks žuči u nenapunjeni stomak, što izaziva osećaj težine i mučnine. Kafu je bolje piti posle obilnog doručka, tada će podstaći varenje hrane i poslužiti kao izvor antioksidanata.

foto: Shutterstock

A ovde pročitajte šta jesti ukoliko vas uhvati glad pre spavanja.

Otkrijte da li je dijeta po krvnim grupama delotvorna ili ne