Kako da ukrasi na vašem slavskom kolaču ostanu beli i nakon pečenja? Jednostavan recept koji će ulepšati slavsku trpezu

Da biste ukrasili slavski kolač evo napravite testo koje će ostati belo i posle pečenja

Objavljeno: 17.01.2025. 10:53h
Foto: Printscreen Youtube / Minjina Kuhinjica

Pred nama je velika slava, u ponedeljak 20. januara slavi se Sveti Jovan Krstitelj, a domaćice će u nedelju, dan pred slavu da mese slavski kolač.

Obzirom da ove godine, Sveti Jovan Krstitelj pada u ponedeljak stoga je slava za koju se sprema mrsna trpeza. Slavski kolač tako možete umestiti po želji, u njega dodajući: jaja, maslac, mleko, belo brašno i kvasac.

foto: Youtube printscreen / Uradi sama - ideje za kreativce

Tako ćete dobiti izdašno testo, meko kao penu. Ali da biste ga ukrasili evo kako da napravite testo koje će ostati belo i posle pečenja:

Potrebna su samo 3 sastojka:

  • voda
  • brašno
  • so

Umesite testo da izgleda kao plastelin. Kada umesite testo, stavite ga u kesu i stavite u frižider. Nakon što testo odstoji oko pola sata, izvadite pola i razvucite ga tanko. Zatim isecajte ukrase po volji.

Oštrim nožem isecite oblik krsta, a čašom ili modlicom oblik kruga. Više spojenih krugova umotajte pa ćete tako dobiti ružu, a detalje pogledajte u videu.

Bonus video: