Boranija iz čuvenog niškog restorana čiji je recept star stotinama godina: Neodoljivo ukusan ručak za celu porodicu

Iako postoje i oni kojima i nije baš omiljeno jelo, pronašli smo neodoljiv recept - niko mu još nije našao zamerke! Obavezno isprobajte!

Objavljeno: 11.01.2025. 15:32h 15:48h
Autor:
Foto: Shutterstock

Boranija je idealan ručak ukoliko želite da skinete višak kilograma, jer je zdrava, a osim toga i te kako ukusna! Saznali smo recept čuvenog niškog kuvara i on kaže da se ovo varivo na ovaj način stotinama godina priprema.

SASTOJCI:

  • 1 kg boranije
  • 500 gr svinjskog mesa but/plećka/vrat
  • 2 komada šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 4 grančice peršuna
  • 2 kašike brašna
  • so, biber, tucana paprika po ukusu
foto: Bakina kuhinja

Primrema:

Meso isecite na kocke, šargarepu na kolutove, luk na kockice. Stavite u šerpu dodajte ulje, so i biber. Promešajte i propržite par minuta, nalite vodu i ostavite da meso omekša. Svremena na vreme pogledajte da se voda nije ukuvala, ukoliko jeste, sipajte još vode da vam ne bi zagorelo.

Dok se meso dinsta, boraniju očistite, isecite i operite. Kada je meso lepo omekšalo, u šerpu dodajte i boraniju. Nalite vodom i ostavite da se kuva. Ako se duže kuva (zavisi kakva je boranija) dolivajte vode, po savetu Didy kitchen.

Kada je boranija lepo omekšala, razmutite 200 ml. vode sa dve kašike brašna i jednom kašičicom aleve paprike, sipajte preko boranije, malo promešajte i kuvajte još par minuta.

Probajte, ukoliko vam nije dovoljno slano, ljuto... dosolite, dodajte tucane paprike i seckan peršun. Prijatno!