Recept za pasulj prebranac po starinskoj tradiciji: Evo kako se nekada pravilo jelo obavezno za Badnji dan

Najjednostavnija priprema prebranca koji po običaju treba da se nađe na trpezi za Badnji dan

Objavljeno: 06.01.2025. 10:53h
Foto: Printscreen/youtube

Potrebno je:

  • 400 gr pasulja,
  • suvi začin
  • suva začinska paprika
  • mleveni biber
  • tucana paprika
  • lovorov list
  • 1 glavica belog luka
  • ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika ljut
  • začin, biber

Priprema: Pasulj oprati i sipati vodu malo da provri pa opet isprati. Sipat pauslj u vodu, dodati lovorov list, nekoliko zrna bibera i jedna zelena paprika. Dodati i 2 kašike ulja. Kad pasulj bude pri kraju kuvanja isključiti, iseći na rezance luk sipati ulja i pržiti.

Kad se uprži dodati mlevenu papriku slatku i tucanu ljutu dimljenu, biber suvi začin i sve izjednačiti. U vatrostalnu ili pekač zemljani na dno sipati gust pasulj red pa začinjen luk.

Ponovo pasulj, pa luk, odozgo pasulj. Prodrmati da malo začin ispliva pa zapeći u rerni na 220 stepeni C oko 30-40 minuta.