Recept za pasulj prebranac po starinskoj tradiciji: Evo kako se nekada pravilo jelo obavezno za Badnji dan
Najjednostavnija priprema prebranca koji po običaju treba da se nađe na trpezi za Badnji dan
Objavljeno: 06.01.2025. 10:53h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Potrebno je:
- 400 gr pasulja,
- suvi začin
- suva začinska paprika
- mleveni biber
- tucana paprika
- lovorov list
- 1 glavica belog luka
- ulje
- 2 glavice crnog luka
- 1 zelena paprika ljut
- začin, biber
Priprema: Pasulj oprati i sipati vodu malo da provri pa opet isprati. Sipat pauslj u vodu, dodati lovorov list, nekoliko zrna bibera i jedna zelena paprika. Dodati i 2 kašike ulja. Kad pasulj bude pri kraju kuvanja isključiti, iseći na rezance luk sipati ulja i pržiti.
Kad se uprži dodati mlevenu papriku slatku i tucanu ljutu dimljenu, biber suvi začin i sve izjednačiti. U vatrostalnu ili pekač zemljani na dno sipati gust pasulj red pa začinjen luk.
Ponovo pasulj, pa luk, odozgo pasulj. Prodrmati da malo začin ispliva pa zapeći u rerni na 220 stepeni C oko 30-40 minuta.