Originalni recept iz 1888 omiljene čokoladne torte kraljice Natalije: Služila je uz čaj, a tajna leži u ovom sastojku

Torta je napravljena po jednostavnoj recepturi, a Natalija Obrenović nije mogla da zamisli čajanku bez ove poslastice

Objavljeno: 26.12.2024. 14:54h
Foto: Wikipedia / Natalie_of_Serbia

Natalija Obrednović, supruga kralja Milana i "prva srpska kraljica posle Kosova", kako se u to vreme govorilo bila je veliki ljubitelj čaja i čajanki.

U to vreme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama samog napitka. Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, a uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana.

foto: Shuterstock

Uz čaj su se služile kiflice ili pogačice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.

U to vreme u uglednim kućama služili su se jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. A ovo je originalni recept iz 1888 za čokolandu tortu kraljice Natalije.

Malo ko zna da se oduvek, pa i danas, u tortu dodavalo po nekoliko kapi armanjaka, najfinijeg francuskog pića.

foto: Shutterstock

Ostali sastojci:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • mleko
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 150 g brašna
  • 150 g ulja
  • marmelada
  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Na laganoj vatri otopite čokoladu s jednom kašikom mleka. Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte ulje i prethodno otopljenu čokoladu. U ovu smesu dodajte sneg od belanaca, brašno i prašak za pecivo.

Gotovo smesu za kore izlijte u kalup premazan uljem ili margarinom i posut brašnom. Pecite na 180-200°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostvaite da se ohladi, pa presecite napola da dobijete dve kore. Donju koru premažite marmeladom i preklopite je drugom korom. Celu tortu premažite marmeladom, a zatim i čokoladnom glazurom.

Stil / Blic Žena

Bonus video: