Italijanski božićni hleb zaludeo internet: Recept star 100 godina, a ukus vrhunski
Italijanski božićni hleb je najsličniji štrudli sa orasima i cimetom, a miris i ukus su predivni - praznični
Objavljeno: 20.12.2024. 09:06h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Recept:
- 5 kašika šećera
- 1,5 grama suvog kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 500 grama brašna
- 1 kašičica soli
- 1 šolja seckanih oraha
- 3-4 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 80 grama putera
- za premazivanje: 1 žumance + 1 kašika mleka
Priprema: U mlakom mleku sa 5kašika šećera rastopite kvasac i ostavite da malo nadođe. Zatim dodajte jaje, ulje i brašno, malo soli i sve lepo umesite.
Ostavite da testo nadođe pod kesom oko pola sata.
Izmešajte krupno seckane orahe, cimet i šećer. Testo rastanjite što više možete, premažite puterom i smesom od cimeta, oraha i šećera. Preklopite testo pa ga rastanjite opet. Zatim ga zamotajte u rolat i u okrugli pleh stavite u krug. Ostavite još 20 minuta da testo nadođe, pa ga pecitena 180 stepeni celzijusa oko pola sata.