Italijanski božićni hleb zaludeo internet: Recept star 100 godina, a ukus vrhunski

Italijanski božićni hleb je najsličniji štrudli sa orasima i cimetom, a miris i ukus su predivni - praznični

Objavljeno: 20.12.2024. 09:06h
Recept star 100 godina za italijanski božićni hleb, Foto: Printscreen/youtube

Recept:

  • 5 kašika šećera
  • 1,5 grama suvog kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 500 grama brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja seckanih oraha
  • 3-4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 80 grama putera
  • za premazivanje: 1 žumance + 1 kašika mleka

Priprema: U mlakom mleku sa 5kašika šećera rastopite kvasac i ostavite da malo nadođe. Zatim dodajte jaje, ulje i brašno, malo soli i sve lepo umesite.

Ostavite da testo nadođe pod kesom oko pola sata.

Izmešajte krupno seckane orahe, cimet i šećer. Testo rastanjite što više možete, premažite puterom i smesom od cimeta, oraha i šećera. Preklopite testo pa ga rastanjite opet. Zatim ga zamotajte u rolat i u okrugli pleh stavite u krug. Ostavite još 20 minuta da testo nadođe, pa ga pecitena 180 stepeni celzijusa oko pola sata.