Ove namirnice razaraju krvne sudove: Svaki dan se nalaze na trpezi, a mogu biti veoma opasne za srce
Namirnice koje zakrčuju krvne sudove, deo su svakodnevne porodične trpeze.
Izvor: Milka Đukić
Srce je mišić koji neprestano radi i održava organizam živim. Jedenje određenih namirnica može pomoći vašem srcu da ostane zdravo, dok druga hrana može povećati rizik za bolesti srca i moždani udar.
Kardiolozi se slažu da sledeće namirnice treba izbegavati za zdravlje vašeg srca. To ne znači da ne možete povremeno uživati u ovim stavkama kao poslastici, ali ne bi trebalo da budu deo vaše redovne ishrane.
Crveno meso (uključujući "drugo belo meso")
Crveno meso kao što su govedina, teletina i jagnjetina bogato je holesterolom i zasićenim mastima. Dakle, pre nego što zakopate u sočan odrezak sa T-kostima, imajte na umu da je životinjska mast koja se nalazi u crvenom mesu posebno loša za vaše srce i arterije i da bi trebalo da bude ograničena na mali procenat vaše ukupne ishrane.
Kada kažemo crveno meso, možda ćete se iznenaditi kada saznate da je svinjetina uključena u kategoriju crvenog mesa. Iako se može prodati kao zdrava alternativa živini, nije.
Iako su vašem telu potrebni proteini, najbolje je izabrati izvore proteina koji su zdravi za srce, uključujući piletinu, ćuretinu, ribu i morske plodove. Još bolje, pokušajproteini na biljnoj bazikao što su tofu, sočivo, slanutak ili crni pasulj umesto životinjskih proteina! Ako mesožder u vama još uvek žudi za crvenim mesom, uživajte u povremenom odresku ili kotletu kao posebnom uživanju.
Slanina, viršle i drugo prerađeno meso
Slanina. Čini se da je posvuda ovih dana – dodatak na tanjiru za doručak, dodatak acheeseburger, ili čak izmrvljena na zanatskom koktelu. Toliko je uobičajeno u jelima da biste mogli pomisliti da je u redu uživati u toj cvrčaćoj, masnoj traci.
Činjenica je da slanina nije samo puna zasićenih masti, već sadrži i velike količine natrijuma, a oba su povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Isto važi i za hrenovke i delikatese kao što su salama, šunka i pastrama. Dakle, smanjite doručak sa slaninom i jajima na minimum.
Pomfrit i druga pržena hrana
Pomfrit, zajedno sa svom prženom hranom, sadrži visok nivo zasićenih masti i trans masti, dve vrste masti koje su posebno loše za zdravlje srca. Ali taj pomfrit takođe sadrži so, još jednu pretnju vašem kardiovaskularnom zdravlju.
Sledeći put kada zaželite, odlučite se da napravite pomfrit koji se peče u rerni tako što ćete narezati krompir i peći na visokoj vatri sa maslinovim uljem, a ne u dubokom prženju. Isto tako, preskočite sendvič sa prženom piletinom i probajte divne ukuse piletine sa roštilja.
Slatka pića i žitarice
Činija žitarica i sok za doručak. Soda uz ručak. A ne energetsko piće pre teretane. Iznenadili biste se koliko šećera ima u mnogim namirnicama i pićima u kojima često redovno uživamo! Šećer je uzrok debljanja, što može dovesti do visok krvni pritisak, dijabetesa, i gojaznost, što je sve loše za vaše srce.
Pored toga, može uticati i na vaše arterije sa povećanim nivoima triglicerida i vrstom holesterola poznatom kao LDL (pročitajte više o tomeovde). Konačno, višak šećera je takođe povezan sa upalom u telu. Umesto sode, pređite na selzer ili vodu i obavezno pročitajte etikete kako biste mogli da izaberete hranu koja ima manje dodatog šećera.
Čips i grickalice
Razni čipsevi i grickalice su visoko obrađena hrana koja se prži i puni aditivima zajedno sa velikim količinama natrijuma. Zaista nema ništa zdravo kod njih. Oni mogu doprineti povećanju telesne težine, srčanim oboljenjima i povećanom riziku od moždanog udara.
Punomasni mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi su važan deo uravnotežene ishrane. Umesto toga, izaberite mleko sa niskim sadržajem masti, jogurt i sir da biste smanjili ukupni unos masti, a da pritom i dalje dobijate prednosti koje ovi mlečni proizvodi pružaju.
Kada je u pitanju mleko, možda biste čak želeli da pokušate nemlečne alternative mleka kao što je bademovo ili ovseno mleko. Ovi proizvodi nude kremastu teksturu mleka, ali bez životinjske masti koja može povećati rizik od srčanih oboljenja.
Peciva
Iako mogu biti veoma ukusni, hleb, kolačići i pečene poslastice sadrže velike količine šećera i masti. Iako se u njima povremeno može uživati, najbolje je da ih ne činite redovnim osnovnim namirnicama u vašoj ishrani. Umesto toga, odlučite se za zdravije poslastice kao što su voće i orašasti plodovi kada poželite nečeg slatkog i uživajte u tim fensi pecivima ili kolačićima samo kao posebnoj poslastici.
Kada je u pitanju izbor hrane, fokusirajte se na hranljive namirnice koje pomažu vašem srcu da nastavi da kuca i izbegavajte one koje ga mogu sprečiti da radi svoj posao.
Profesor napravio eksperiment sa slaninom i došao do neverovatnog otkrića