Kako spremiti posnu trpezu za Nikoljdan? Spisak namirnica i ideje od žita, predjela, salata do glavnog jela i kolača

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga od predjela do poslastica

Objavljeno: 26.11.2024. 11:41h 12:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Priprema posne trpeze za Nikoljdan može biti pravo zadovoljstvo, jer postoji mnoštvo ukusnih i kreativnih jela koja zadovoljavaju sve ukuse. Evo predloga i spiska namirnica koje će vam pomoći da organizujete svečani obrok za ovaj veliki praznik.

1. Žito – simbol slavlja

Priprema žita je nezaobilazan deo slavske trpeze. Tradicionalno se kuva pšenica, koja se zatim zasladi i ukrasi.

Sastojci za žito:

  • 500 g pšenice
  • 300 g šećera ili meda (po ukusu)
  • 200 g mlevenih oraha
  • Prah šećer i cimet za posipanje
foto: Shutterstock

2. Predjela – raznovrsna i bogata

Namaz od avokada:

Avokado, limunov sok, so, biber, maslinovo ulje

foto: Shuterstock

Rolnice od tikvica sa humusom:

Tikvice, humus (kikiriki, tahini, limunov sok), maslinovo ulje

foto: Printscreen Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Posni štapići sa susamom:

Brašno, kvasac, voda, so, susam

Punjene pečurke:

Šampinjoni, povrće (luk, šargarepa, paprika), začini

foto: Profimedia

3. Salate – osveženje na trpezi

Salata od cvekle i oraha:

Kuvana cvekla, seckani orasi, limunov sok, maslinovo ulje

Ruska posna salata:

Krompir, šargarepa, grašak, kiseli krastavčići, posni majonez

foto: Shutterstock

Krem salata od praziluka i krompira:

Praziluk, kuvani krompir, maslinovo ulje, so i biber

4. Glavno jelo – posna riba i povrće

Pečena pastrmka ili šaran:

Sveža riba, beli luk, peršun, limun, maslinovo ulje

foto: Shutterstock

Sote od povrća:

Tikvice, šargarepa, paprika, brokoli, začini, maslinovo ulje

Pohovani patlidžan ili tikvice:

Patlidžan/tikvice, posno testo (brašno, voda, začini), prezle

foto: Printscreen Youtube

5. Rolati – dekorativni i ukusni

Posni rolat sa spanaćem i kikirikijem:

Spanać, posni krem sir, seckani kikiriki

foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Rolat od ajvara i povrća:

Ajvar, povrće (paprika, šargarepa), posni sir

6. Pogača – slavska simbolika

Posna slavska pogača:

Brašno, kvasac, voda, so, šećer, ulje

foto: Printscreen/youtube

Priprema: Zamesite testo i oblikujte ga u tradicionalni oblik sa simboličnim ukrasima. Premažite pogaču uljem i pecite dok ne porumeni.

Dodaci za završni utisak

  • Masline,
  • kiseli krastavci i
  • turšija kao dekorativni detalji.

Posni kolači: Suve šljive punjene orasima, oblande sa posnim filom, kuglice od smokava i badema.

foto: Shutterstock

Ova trpeza će zadovoljiti i tradicionalne vrednosti i moderan ukus, a gosti će sigurno uživati u bogatstvu ukusa i simbolike Nikoljdanove večere.