Ovih 8 jela mogu da se spreme za posnu slavu, a tu nije pržena riba: Imaćete pun sto lepe, domaće hrane

Ide period posnih slava, pa sam se pitao da li imate neke alternativne posne ideje za slavsku trpezu?

Objavljeno: 20.11.2024. 10:24h 10:40h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube, Shutterstock

Posna slava ne mora da podrazumeva samo ribu kao glavno jelo. Postoji mnoštvo ukusnih i tradicionalnih recepata koji će obogatiti slavsku trpezu i oduševiti goste. Evo nekoliko predloga:

1. Prebranac

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika aleve paprike
  • So, biber, i ulje po ukusu

Priprema: Pasulj potopiti preko noći, a zatim ga obariti u čistoj vodi. Na ulju propržiti sitno seckani luk i šargarepu dok ne omekšaju, dodati beli luk i alevu papriku. Sjediniti povrće sa pasuljem, posoliti i pobiberiti. Prebaciti sve u posudu za pečenje i peći na 180°C dok se ne zapekne.

foto: Printscreen/youtube

2. Suve punjene paprike s orasima

Sastojci:

  • 10 suvih paprika
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 glavica crnog luka
  • So, biber, i ulje po ukusu
foto: Printscreen/youtube

Priprema: Paprike potopiti u toploj vodi da omekšaju. Na ulju propržiti sitno seckani luk, pa dodati mlevene orahe. Smesom puniti paprike i poređati ih u dublju šerpu. Dodati malo vode, poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok se orasi ne pretvore u kremastu masu.

3. Proja

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml ulja
  • 300 ml mineralne vode
  • So po ukusu

Priprema: Pomešati suve sastojke, zatim dodati ulje i mineralnu vodu. Izmešati do ujednačene smese i sipati u podmazan pleh. Peći na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

foto: Profimedia

4. Posna sarma od pečuraka i riže

Sastojci:

  • 10 listova kiselog kupusa
  • 200 g riže
  • 200 g seckanih pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • So, biber, i ulje po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema: Na ulju propržiti luk i pečurke, zatim dodati opranu rižu i začine. Smesom puniti listove kupusa, uviti ih i poređati u šerpu. Preliti vodom i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata.

5. Gulaš od pečuraka

Sastojci:

  • 500 g pečuraka (po izboru)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • So, biber, i ulje po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema: Na ulju propržiti luk i šargarepu, zatim dodati pečurke i beli luk. Kuvati dok pečurke ne puste sok, pa dodati paradajz-pire i začine. Kuvati na laganoj vatri dok se ukusi ne sjedine.

6. Krompir salata sa povrćem

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 crveni luk
  • 100 g crvenog pasulja (iz konzerve)
  • 2 pečene paprike
  • 2 kisela krastavčića
  • 100 g kukuruza šećerca
  • Sirće ili balzamiko po ukusu
foto: Printscreen/Facebook

Priprema: Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kriške. Dodati seckani luk, paprike, krastavčiće, pasulj i kukuruz. Začiniti sirćetom, uljem, soli i biberom. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi pre služenja.

7. Punjene paprike sa povrćem

Sastojci:

  • 10 svežih paprika
  • 200 g riže
  • 150 g seckanog povrća (šargarepa, tikvica, grašak)
  • 1 glavica crnog luka
  • Paradajz-sos po ukusu

Priprema: Na ulju propržiti luk i povrće, zatim dodati rižu i začiniti. Puniti paprike smesom, poređati u šerpu, preliti paradajz-sosom i kuvati na laganoj vatri. Pred kraj ih zapecite u rerni.

Ovi recepti su odlična alternativa za slavsku trpezu bez ribe. Tradicionalni su, ukusni i prilagođeni posnoj ishrani, a svako jelo donosi posebnu toplinu i duh slavske tradicije.

8. Recept za posni falafel

Falafel je popularno jelo sa Bliskog istoka koje se pravi od leblebija i začina. Idealno je za posnu trpezu jer je ukusan, hranljiv i lako se kombinuje sa raznim prilozima.

Sastojci:

  • 250 g suvih leblebija
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica korijandera (mlevenog ili u zrnu)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2-3 kašike brašna (po potrebi, za vezivanje smese)
  • Ulje za prženje
foto: Shutterstock

Priprema:

Priprema leblebija: Potopite suve leblebije u hladnoj vodi preko noći (najmanje 12 sati). Nakon što omekšaju, procedite ih i dobro osušite kuhinjskim ubrusom.

Pravljenje smese: U blender ili multipraktik stavite leblebije, seckani crni i beli luk, peršun, i sve začine (kim, korijander, so i biber). Izmiksajte dok smesa ne postane ujednačena, ali ne previše glatka - treba da ostane blago zrnasta.

Dodavanje brašna: Dodajte prašak za pecivo i po potrebi brašno kako bi smesa postala čvrsta i lako se oblikovala. Ostavite je u frižideru 30 minuta kako bi se stegnula.

Oblikovanje: Oblikujte male kuglice ili pljeskavice od smese, veličine oraha, i blago ih pritisnite dlanovima.

Prženje: U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja. Falafel pržite na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno-smeđ sa svih strana (oko 3-4 minuta). Izvadite ga na papirne ubruse kako bi se ocedio višak ulja.

Ovo je najčudniji recept koji ste ikad probali