Ovih 8 jela mogu da se spreme za posnu slavu, a tu nije pržena riba: Imaćete pun sto lepe, domaće hrane
Ide period posnih slava, pa sam se pitao da li imate neke alternativne posne ideje za slavsku trpezu?
Autor:
Posna slava ne mora da podrazumeva samo ribu kao glavno jelo. Postoji mnoštvo ukusnih i tradicionalnih recepata koji će obogatiti slavsku trpezu i oduševiti goste. Evo nekoliko predloga:
1. Prebranac
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika aleve paprike
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Pasulj potopiti preko noći, a zatim ga obariti u čistoj vodi. Na ulju propržiti sitno seckani luk i šargarepu dok ne omekšaju, dodati beli luk i alevu papriku. Sjediniti povrće sa pasuljem, posoliti i pobiberiti. Prebaciti sve u posudu za pečenje i peći na 180°C dok se ne zapekne.
2. Suve punjene paprike s orasima
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 200 g mlevenih oraha
- 1 glavica crnog luka
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Paprike potopiti u toploj vodi da omekšaju. Na ulju propržiti sitno seckani luk, pa dodati mlevene orahe. Smesom puniti paprike i poređati ih u dublju šerpu. Dodati malo vode, poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok se orasi ne pretvore u kremastu masu.
3. Proja
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 300 ml mineralne vode
- So po ukusu
Priprema: Pomešati suve sastojke, zatim dodati ulje i mineralnu vodu. Izmešati do ujednačene smese i sipati u podmazan pleh. Peći na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Posna sarma od pečuraka i riže
Sastojci:
- 10 listova kiselog kupusa
- 200 g riže
- 200 g seckanih pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i pečurke, zatim dodati opranu rižu i začine. Smesom puniti listove kupusa, uviti ih i poređati u šerpu. Preliti vodom i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata.
5. Gulaš od pečuraka
Sastojci:
- 500 g pečuraka (po izboru)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika paradajz-pirea
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i šargarepu, zatim dodati pečurke i beli luk. Kuvati dok pečurke ne puste sok, pa dodati paradajz-pire i začine. Kuvati na laganoj vatri dok se ukusi ne sjedine.
6. Krompir salata sa povrćem
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 crveni luk
- 100 g crvenog pasulja (iz konzerve)
- 2 pečene paprike
- 2 kisela krastavčića
- 100 g kukuruza šećerca
- Sirće ili balzamiko po ukusu
Priprema: Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kriške. Dodati seckani luk, paprike, krastavčiće, pasulj i kukuruz. Začiniti sirćetom, uljem, soli i biberom. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi pre služenja.
7. Punjene paprike sa povrćem
Sastojci:
- 10 svežih paprika
- 200 g riže
- 150 g seckanog povrća (šargarepa, tikvica, grašak)
- 1 glavica crnog luka
- Paradajz-sos po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i povrće, zatim dodati rižu i začiniti. Puniti paprike smesom, poređati u šerpu, preliti paradajz-sosom i kuvati na laganoj vatri. Pred kraj ih zapecite u rerni.
Ovi recepti su odlična alternativa za slavsku trpezu bez ribe. Tradicionalni su, ukusni i prilagođeni posnoj ishrani, a svako jelo donosi posebnu toplinu i duh slavske tradicije.
8. Recept za posni falafel
Falafel je popularno jelo sa Bliskog istoka koje se pravi od leblebija i začina. Idealno je za posnu trpezu jer je ukusan, hranljiv i lako se kombinuje sa raznim prilozima.
Sastojci:
- 250 g suvih leblebija
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 vezica peršuna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica korijandera (mlevenog ili u zrnu)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2-3 kašike brašna (po potrebi, za vezivanje smese)
- Ulje za prženje
Priprema:
Priprema leblebija: Potopite suve leblebije u hladnoj vodi preko noći (najmanje 12 sati). Nakon što omekšaju, procedite ih i dobro osušite kuhinjskim ubrusom.
Pravljenje smese: U blender ili multipraktik stavite leblebije, seckani crni i beli luk, peršun, i sve začine (kim, korijander, so i biber). Izmiksajte dok smesa ne postane ujednačena, ali ne previše glatka - treba da ostane blago zrnasta.
Dodavanje brašna: Dodajte prašak za pecivo i po potrebi brašno kako bi smesa postala čvrsta i lako se oblikovala. Ostavite je u frižideru 30 minuta kako bi se stegnula.
Oblikovanje: Oblikujte male kuglice ili pljeskavice od smese, veličine oraha, i blago ih pritisnite dlanovima.
Prženje: U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja. Falafel pržite na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno-smeđ sa svih strana (oko 3-4 minuta). Izvadite ga na papirne ubruse kako bi se ocedio višak ulja.
Ovo je najčudniji recept koji ste ikad probali