Recept za prave domaćice: Vermut torta sa 2 vrste čokolade idealna je za slavsku trpezu
Vermut torta je pravi domaćinski dezert bogatog ukusa koji nikog neće ostaviti ravnodušnim
Izvor: Milica Krajnović
Recept za ovu tortu do sada sigurno niste probali. Dve vrste čokolade joj daju posebnu draž, a idealna je kao poslastica za slavu ili neko drugo slavlje.
Sastojci:
- pet belanca
- 5 kašika šećera
- mleveni keks, 3 kašike
- prezle, 2 kašike
- kakao, 2 kašike
- prašak za pecivo 1/2 kesice
Za fil:
- 20 žumanaca
- 5 celih jaja
- 25 kašika šećera
- margarin 300 g
- mleveni keks 300 g
- kisela pavlaka 300 ml
- crna čokolada 100 g
- mlečna čokolada100 g
- šlag 300 g
- kisela voda 300 ml
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst šam, pa postepeno dodavati šećer. Kad se lepo umuti smanjiti mikser, pa dodati kakao, prezle, mleveni keks i prašak za pecivo. Sjediniti i sipati u pleh koga ste obložili pairom za pečenje.
2. Peći na 200 stepeni oko 10 minuta. Umutiti još tri identične kore. Sačekati da se ohladi.
3. Za fil je potrebno da žumanca i jaja umutite penasto. Dodajte šećer i mutite dok se masa ne udvostruči. Skuvajte fil na pari i ohladite. Margarin ili puter umutite penasto, pa dodajte hladan fil. Sve izmiksati i dodati mleveni keks, kiselu pavlaku i iseckane čokolade (crnu i belu).
Krem šlag umutite sa mineralnom vodom.
Filovati : kora, žuti fil, šlag, kora…
Prijatno!
Pogledajte šta se kuvalo u najnovijoj epizodi Komšija:
Bonus video: