Ubacite je u svoj jelovnik

Moćan doručak čisti creva i skida kilograme: Neverovatno je šta ova namirnica čini za organizam, a sprema se za 5 minuta

Palenta ne sadrži gluten, pa je od izuzetne koristi ljudima koji pate od celijakije

Objavljeno: 16.11.2024. 08:00h
Autor:
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

Palenta se priprema kuvanjem kukuruznog brašna u vodi. Kao jednostavna i minimalno prerađena hrana, sve je češće na jelovniku ljudi koji su svesni koliko je važno u organizam unositi zdrave namirnice.

Kačamak (pura) sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Holesterola nema uopšte, a u svom sastavu ima prirodne masti i upravo one su zaslužne su za njene moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična za skidanje viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane, naročito u jačanju ćelija debelog creva, jer sadrži vlakna.

foto: Shutterstock

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Zahvaljujući njemu, kačamak ima vrlo mali broj kalorija u sebi, pa je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Palenta je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

foto: Shutterstock

Odlična za decu

Palenta je zdrav obrok koji će mališani obožavati, pogotovu ako se kombinuje s jogurtom ili nekim povrćem koji vole. Ovaj obrok je idealan za njih jer sprečava nagli pad imuniteta.

foto: Shutterstock

Poželjna u ishrani sportista

Ovo jelo je korisno profesionalnim sportistima koji imaju dva treninga dnevno. Nakon jutarnjeg treninga zalihe energije u organizmu treba obnoviti što pre, pa je palenta tu od izuzetne pomoći,. Kombinujte je s mlekom, jogurtom ili svežim sirom. Tako se uz obnovu energije u jetri obnavlja i mišićno tkivo.

foto: Profimedia

Probajte palentu sa:

- mlekom (običnim ili kiselim)

- jogurtom ili svežim sirom

- kiselim kupusom

-prženom slaninicom

- prženim i začinjenim crnim lukom

- dinstanim pečurkama

Propremite je uveče za posao

Palenta je kao stvorena za modernog čoveka i njena priprema je jednostavna i brza. Može se pripremiti unapred i jesti hladna. Uveče je skuvajte, ohladite, stavite u prikladnu posudicu i ostavite u frižider. Ujutro je prelijte jogurtom ili mlekom i eto kvalitetnog brzinskog doručka. Možete je poneti i na posao. Za ručak je kombinujte s tunjevinom s povrćem iz konzerve i sezonskom salatom.

Bonus video: