Slatka gibanica savršena za doručak ili kao poslastica za slavu: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi

Slatka gibanica sa orasima koja miriše na jesen

Objavljeno: 08.11.2024. 08:55h
Foto: Printscreen Instagram / letinakuhinja

Slatka gibanica je idealann jesenji doručak, većera ili popodnevna poslastica. Ova gužvara je savršen spoj hrskave spoljašnje kore i meke, sočne unutrašnjosti, koja skriva bogatstvo ukusa oraha, šećera i blagog mirisa vanile.

Ovakva gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250g tankih kora za pitu
  • 250g krupnije mlevenih oraha
  • 250g šećera (može i manje)
  • 2dl jogurta
  • 1dl ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)

Priprema:

U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.

foto: Printscreen Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.

Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Prijatno!

Stil / sd.rs

Zorica Markovic otvorila kafanu u Beogradu

Bonus video: