8 najukusnijih slavskih pita: Slagana sa ovčijim sirom, niška gužvara, a kraljica među njima je šumadijska gibanica

Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju

Objavljeno: 01.11.2024. 11:59h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ovi tradicionalni recepti pita i gibanica doneće bogatstvo ukusa i zadovoljstvo vašim gostima, posebno kad se posluže kao deo svečane gozbe, slavske trpeze. Priprema ovih pita zahteva pažnju i ljubav prema domaćoj kuhinji, ali rezultat će sigurno oduševiti sve prisutne.

foto: Shutterstock

Bilo da birate klasičnu gibanicu sa sirom, gibanicu sa mesom, ili kombinaciju povrća i mesa, svaki od ovih recepata doprinosi toploj atmosferi i svečanosti. Uživajte u pripremi i podelite ove ukusne zalogaje sa svojom porodicom i prijateljima.

1. Niška gužvara sa sirom

U veću posudu staviti izdrobljeni sir, skorup, 6 celih jaja, pa doliti mleka toliko da se dobije meka smesa. U šerpu staviti mast i istopiti je na srednjoj vatri. Posudu u kojoj se peče gibanica dobro premazati mašću.

Prvu koru umočiti u mlečnu smesu i njome pokriti dno posude u kojoj će se gibanica peći. I ostale kore zamočiti u mlečnu smesu, gužvati i slagati ih jednu pored druge dok se ne popuni cela posuda gužvanim korama, preliti ih dobro sa ostatkom smese, pa staviti da se peče na umerenoj temperaturi.

foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

Pečena gužvara se ostavlja u pećnici još 2-3 minuta, da bi se dobila hrskava korica.

2. Šumadijska gibanica

Potrebno je 1 kilogram brašna za razvijanje, prosijano i posoljeno. U testo dodati mast, koju treba zamesiti s toplom vodom. Podeliti testo na jednake delove i svaki deo umesiti rukom.

Od veće količine brašna zamesiti masu kao za pogaču, pomešati sa sirom i skorupom, dodati jaja i mleko.

foto: Printscreen/youtube

Kada se testo razvije na tanke kore, slaže se redom u posudu premazanu mašću, i tako se ponavlja dok se ne popuni posuda. Gibanica se zatim peče u umerenoj pećnici dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

3. Slagana gibanica sa ovčijim sirom

U posudu za mešenje staviti ½ kilograma brašna, prosejati ga i posoliti s 1 punom kašikom masti. Zamesiti testo sa 2–3 decilitra vode i soli. Dobro umesiti i podeliti na 2 dela, svaki razviti što tanje.

Prva kora se stavlja u podmazan pleh, pospe se izdrobljenim ovčijim sirom, pa se preklopi drugom korom. Pa se tako slaže. Gibanica se peče u pećnici dok se kore ne zarumene i postanu hrskave.

4. Pita s mesom

Umutiti 6 žumanaca i 6 kašika kiselog vrhnja, dodati umućena belanca, pa zatim staviti 4 pune kašike brašna i sve dobro sjediniti.

Meso iseckati na kockice, propržiti na masti dok ne omekša, a zatim staviti u podmazan pleh. Testo preliti preko mesa, pa peći sve zajedno dok se ne dobije zlatna korica.

foto: Igy the cook

5. Pita od povrća i mesa

Iseckati 2-3 glavice crnog luka i propržiti u šerpi. Dodati 3 glavice sitno iseckanog belog luka, pa ubaciti povrće po želji (npr. krompir i grašak). Kada se povrće omekša, skloniti s vatre.

U dublji pleh staviti testo, preliti ga povrćem i mesom, pa sve peći dok pita ne postane zlatna i hrskava.

6. Sarajevski juneći burek

Često vam uvaljuju sve i svašta pod imenom sarajevski burek, a mi vam donosimo najbolji recept za ovaj delikates!

Potrebno vam je od 700 do 800 grama brašna i 2 kašičice soli, voda po potrebi od 350 ml do 400 ml, masnoća za premazivanje jufki - ulje, mast.

- 700 grama mlevenog junećeg mesa

- 2 glavice sitno iseckanog crnog luka

- so, biber, mega začin

Kada razvučete jufke dodajte meso pomešano sa začinom i lukom. Urolajte tanko i ubacite tako sajijeno u tepsiju.

foto: preentscreen/Youtube

7. Gibanica od ribanog kiselog zelja

Potrebno je 500 g brašna, 3 jaja, 100 g svinjske masti (ili maslaca), 1 kg kiselog zelja, solio po ukusu, voda (po potrebi)

Priprema testa: Na radnu površinu prosejati brašno, dodati jaja, so i omekšalu mast. Postepeno dodavati malo vode i umesiti glatko testo. Treba da bude elastično, ali ne lepljivo. Kada je testo gotovo, pokrijte ga krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.

foto: Shutterstock

Priprema fila: Dok se testo odmara, pripremite fil od kiselog zelja. Ribljenje kiselog zelja može se obaviti ili ručno ili u seckalici. Nakon što je kiselo zelje dobro iseckano, stavite ga u tiganj sa malo ulja i kratko propržite da omekša. Po želji, možete dodati malo bibera ili sušenog crvenog luka.

Razvlačenje kora: Nakon što je testo odmaralo, podelite ga na 4-5 delova. Svaki deo razvijajte na tanko, pazeći da ne bude deblji od 2-3 mm. Korice treba biti dovoljno tanke da se mogu lako savijati. U pleh prečnika oko 30 cm stavite prvu koru, pa je prelijte malo otopljenom mašću. Na to stavite sloj pripremljenog kiselog zelja, pa ponovo koru, i tako redom dok ne potrošite sve kore i zelje. Gornju koru premažite mašću. Prelijte sve s malo vode, pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite 30 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 15-20 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju i postane hrskava.

8. Gibanica od lomljenih kora

Sastojci koji su potrebni su 500 g brašna, 3 jaja, 100 ml vode (po potrebi), 200 g svinjske masti (ili ulja), 400 g mladog sira (ili feta sira), 500 ml kiselog mleka, soli po ukusu.

Priprema testa: Na radnu površinu prosejati brašno. Dodati jaja, so i malo vode. Umestite testo dok ne postane glatko i elastično. Podelite ga na 4-5 delova. Svaki deo razvucite oklagijom na tanke kore (oko 2 mm). Svaka kora treba da bude prozirna, pa pazite da ne bude previše gusta. Pre svakog razvlačenja, pospite radnu površinu brašnom kako se testo ne bi lepkalo.

foto: Shutterstock

Svaku koru premažite otopljenom mašću, a zatim pospite mlevenim sirom. Možete dodati i malo svežih jaja kako biste dodatno obogatili fil. Nakon što ste filovali, svaki deo kore preklopite ili malo prekržite, pa stavite u podmazan pleh. Ponavljajte postupak sa svim kore i filom dok ne potrošite sve sastojke. Kore možete da seckate, pa ubacujete, nije potrebno ravno da ih ređate. Na vrhu gibanice stavite preostali fil i prelijte sve kiselim mlekom.

Pečenje: Stavite pleh u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 45 minuta do 1 sat, ili dok gibanica ne dobije lepu zlatnu boju.

Serviranje: Kada je gibanica gotova, izvadite je iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim je seckajte na komade. Poslužite je toplu, uz jogurt ili kiselo mleko.

Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju!