Kako Ruskinje kisele kupus bez dodavanja vode? Za 3 dana imaćete savršenu salatu koja munjevito diže imunitet

Potrebno je da kupus bude svež, a glavice lagane.

Objavljeno: 31.10.2024. 21:11h 00:25h
Foto: Profimedia

Ruskinje imaju poseban način kako kisele kupus i to bez vode! Vrlo jednostavno spreme salatu koja ide fenomenalno uz sva zimska jela, a ima u sebi mnoštvo vitamina. Obavezno isprobajte, ako niste do sada!

Sastojci:

  • 1 kg kupusa
  • 20 g soli
  • 80 g šargarepe
  • 2,3 lovorova lista
  • biber u zrnu

Priprema:

Sitno ga isecite i stavite u duboku posudu, pa narendajte šargarepu. Pospite kupus solju i počnite da ga gnječite da pusti sok. Veoma je važno da kupus bude sočan, jer ako nema dovoljno soka, morate posebno da pripremite salamuru.

Stavite lovorov list i biber u zrnu na dno tegle i počnite da sabijate kupus. Svaki sloj dobro pritisnete tako da kupus u tegli bude potpuno prekriven sokom.

Stavite teglu u posudu u slučaju da sok curi. Ostavite kupus na toplom, tamnom mestu najmanje tri dana - nepokriven.

Svakog dana (najbolje 2-3 puta dnevno) probušite kupus drvenim štapom (da biste izbegli hemijske reakcije). Posle toga, ponovo pritisnite kupus drvenim lopaticom tako da bude prekriven sokom.

Posle 3 dana možete probati kupus. Pokrijte ga poklopcem i stavite u frižider. Ne prosipajte tečnost iz njega.