Pevača rodila muslimanka Barija i otac Malzam, a slavio Svetu Petku: Šokirao zahtevom po kojim običajima da ga sahrane

Pevačeve reči svedoče o unutrašnjem miru i duhovnoj širini koju je posedovao, zadržao je poštovanje prema islamskoj veroispovesti, ali istovremeno slavio i svetkovao Svetu Petku

Objavljeno: 27.10.2024. 15:54h 16:39h
Autor:
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Džej Ramadanovski uvek je isticao koliko mu znači Sveta Petka i redovno je posećivao kapelu koja joj je posvećena, kao i crkvu Ružicu na Kalemegdanu, iako je bio muslimanske veroispovesti.

Džejeva anegdota sa Patrijarhom Pavlom

Ovaj momak sa Dorćola ostaće upamćen i po brojnim anegdotama i legendarnim gradskim pričama, koje će se prepričavati. Često su se prepričavale njegove andegdote, bio je čovek čistog srca i spontan. Čovek iz naroda, a kao takav, svojom spontanoću ređao je neobične priče iz svog života.

foto: preentscreen/Youtube

Jedna od njih govori i o susertu sa patrijarhom Pavlom u Beogradu, ispred Saborne crkve. Džej je prolazio taksijem pored crkve kada je ugledao Patrijarha Pavla na trotoaru. Odmah je zamolio taksistu da zaustavi vozilo.

Izleteo je napolje i pritrčao patrijarhu.

Obratio mu se rečima:

- Ćale, jel mogu da ti ljubim ruku – prepričavao je svojevremeno taksista koji je vozio Ramadanovskog, što je kasnije pevač i potvrdio.

Iako je slavio Svetu Petku, slavu koju je preuzeo od bivše supruge Nade, i redovno odlazio u crkvu na Kalemegdanu, on veru nije promenio.

foto: preentscreen/Youtube

Ćerka Džeja Ramadanovskog, Marija, nakon smrti svog oca, odlučila je da se oglasi javno i pojasni koje je veroispovesti bio njen otac, odgovarajući tako na brojna nagađanja u medijima.

Na svom Instagram profilu, Marija je napisala:

„Poštovani novinari, moj otac, Džej Ramadanovski, bio je islamske veroispovesti. Rodio se kao sin Mazlama i Barije Ramadanovski, oba roditelja muslimanskog porekla iz Makedonije. Uprkos svojoj veri, Svetu Petku je izuzetno poštovao, voleo i svake godine obeležavao. Međutim, on nije slavio slavu uz sveću i slavski kolač, kao što to nalaže pravoslavna tradicija. Za njega je Bog bio jedan i nije osećao potrebu da menja svoju veru. Nikada nije ni pomenuo da želi da pređe u drugu veroispovest. Molim vas da prestanete sa naslovima i člancima koji narušavaju ugled i čast našeg voljenog oca. Pustite nas da ga u miru ispratimo,“ napisala je Marija, iznoseći molbu porodice Ramadanovski.

foto: preentscreen/Instagram

Iako je redovno obeležavao Svetu Petku, praznik koji je preuzeo od svoje bivše supruge Nade, te često odlazio u crkvu na Kalemegdanu, on nije promenio veru.

Džej je jednom prilikom otvoreno govorio o svom verskom identitetu, objašnjavajući kako je njegov život bio obeležen različitim uticajima, ali da je ostao veran svom islamskom poreklu.

„Rođen sam u muslimanskoj porodici. Moj otac je bio musliman, nasledio sam očevu veru, ali su životne okolnosti bile takve da nisam mnogo razmišljao o tome kako ću se predstavljati pred svetom. Da li ću biti katolik, pravoslavac ili musliman – to mi u mladosti nije bilo važno. Tek kako su godine prolazile, počeo sam da osećam dublju povezanost sa Bogom. Tako sam redovno odlazio u crkvu Svete Petke, gde sam palio sveće za svoje najbliže. U jednom periodu, skoro svakodnevno sam išao u crkvu, dok sam u džamiji bio svega nekoliko puta,“ rekao je Džej za magazin Skandal.

foto: preentscreen/Youtube

Kapela Svete Petke na Kalemegdanu predstavlja jedno od najposećenijih svetih mesta u Beogradu. Tokom cele godine, veliki broj vernika dolazi da se pomoli i zahvali svetiteljki, ali na dan same slave, 27. oktobra, reka poklonika se sliva ka ovoj svetinji, dolazeći sa svih strana kako bi se prisetili i molitvom povezali sa svetiteljkom koja je zaštitnica mnogih domaćinstava i vernika. Džej Ramadanovski, poznat po svojoj pobožnosti, možda je bio jedan od tih poklonika. Sveštenik, koji je primetio njegovo prisustvo u crkvi, napomenuo je kako nije neobično da ljudi različitih veroispovesti dolaze na ovakva mesta sa svojim molitvama.

– Mnogi ljudi, ne samo pravoslavni vernici, dolaze tražeći utehu i blagoslov svetitelja. To nije neuobičajeno, i smatram da je veoma značajno jer se svetost ne ograničava na jednu veru – kazao je sveštenik.

Potom je dodao da su humane gestove primetili mnogi, iako su oni često ostajali skriveni od javnosti:

– Čitao sam u novinama da je Džej u tajnosti kupovao i ostavljao hranu siromašnoj deci, daDžejeve vao im novac, i brinuo o njima. Ako je to zaista istina, takva dela su prava slika hrišćanskog duha. On je živeo prema Hristovim rečima iz svetog jevanđelja: „a ti kad činiš milostinju, da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja,“ istakao je sveštenik sa posebnim poštovanjem prema pevačevoj plemenitoj strani.

Ispred kapele Svete Petke, jedna starija gospođa koja redovno pomaže u crkvi, prisetila se susreta sa Džejem. Sa setom je podelila svoja sećanja:

– Pokojni Džej je više puta dolazio ovde. Palio je sveće, tražio molitve za zdravlje i uzimao svetu vodicu. Dolazio je ne samo za Svetu Petku, nego i običnim danima. Kada sam čula da nas je napustio, bilo mi je teško. Bio je zaista fin i dobronameran čovek – kazala je ona, osvrćući se na njegovu velikodušnost.

Gospođa je naglasila da je Džej uvek ostavljao novčane priloge kod ikona i za svetu vodicu, postupajući baš kao i mnogi drugi vernici. Takav skroman i srdačan pristup oslikava kako su Džejova dela tiho svedočila o njegovom unutrašnjem duhovnom životu, bez obzira na veroispovest kojoj je pripadao, čuvajući ga kao ličnost omiljenu među ljudima svih vera i uverenja.

foto: preentscreen/Youtube

Sa Ackom Nezirovićem, legendarni pevač Džej Ramadanovski bio je nerazdvojni prijatelj više od trideset godina. Provodili su mnoge dane zajedno, često je Acko spavao kod Džeja u stanu na Dorćolu, odlazili su zajedno na nastupe, putovali na more...

Mina Kostić i Acko Nezirović ispred Džejeve zgrade

- Poslednji put kada smo se čuli to je bilo četiri dana pre njegove smrti. Bio je veseo, govorio je da je dobro i da jedva čeka da prođe ceo haos oko korone i da može normalno da se kreće. Voleo je da vreme provodi sa prijateljima u kafani ili sa unucima kada mu je zdravlje to dozvoljavalo - započinje priču Acko i priseća se kako je izgledala nedelja, dan kada je posetio stan u kojem je živeo Džej, a gde su ga čekale njegove ćerke Ana i Marija, kao i bivša supruga Nada i prijateljica Andrijana.

foto: Printscreen Youtube / The World News

- Nada je bila izgubljena od šoka. Verujte mi, nju kada sam video bio sam isto u šoku. Nije ništa mogla da govori, samo je gledala u jednu tačku. Uzela je neke sedative da se smiri. Marija je jaukala i govorila "Kako ću ja bez njega", ne može da prihvati da ga nema. Andrijana je vikala "debeli, debeli", jer ga je ona našla u sobi. Dok je ona bila u prodavnici, on je probao da ustane, a Dara, žena koja sređuje stan, je bila u kuhinji. Krenuo je da se ispravi sa troseda i u tom položaju je izgleda zaspao – priča muzičar koji je često sa Ramadanovskim nastupao i dodaje:

- Nada i Džej se znaju dugo, oni su kao klinci odrasli zajedno. Zabavljali se, uzeli i rodila mu je dve zlatne ćerke. Marija je veoma muzikalna, odlično peva. Bogom je data da bude pevačica. Tako je muzikalna da je to neverovatno. Zadnjih godina je Džej podržavao u tome, te ju je vodio na druženja, a Marija je pevala i svi su govorili da je njegova naslednica i po tome kako peva.

foto: Printscreen/youtube

Džej je voleo da deli sve što je zaradio, a kada je reč o nasledstvu, prema Ackovim rečima, jedino što je ostalo od pevača koji je imao veoma bogatu karijeru je stan na Dorćolu u kojem je preminuo.

- Mislim da od nasledstva nema ništa. Džej je voleo sve da deli. Pre više od dvadeset godina dok sam živeo u Beču, imao je sef u banci. Rekao mi je tada, "hajde da ideš sa mnom, u tebe imam poverenja." Tada je imao oko 470.000 maraka, koje je prebacio u drugu banku. Nosili smo mu torbu, da ih prenese. Još mi je rekao "Džoni, ako nas neko napadne, znaću da si nas onda namestio jer si samo ti znao da idemo". Uvek je znao da se našali.

Daj Bože da je ostalo nasledstvo, da ostane deci jer su divna i za primer. Ali ne verujem da je imao nešto. Sve je delio. Džeju su pare bile papir kao svaki drugi. Govorio je "zaradio sam to da bih trošio, to ću sve da potrošim". Nikada nije dao da se plati, a sve su bili veliki cehovi. On je bio takav. Dok mi ručamo, on ode kod konobara i plati. Bili smo na svadbi u Puli, zovem ga u tri ujutru da krenemo na spavanje. On ne ide, ostane i u dva sata popodne dolazim do recepcije, a on igra kolo sa kuvarima, konobarima i ljudima koji rade u hotelu i sve ih kiti novčanicama od pedeset evra. Kaže "neka, i oni imaju dece, mi smo uzeli pare sinoć kada smo pevali". Takav je bio on – poručuje Acko.

foto: ATA Images / Antonio Ahel

Osim toga, u razgovoru navodi da će Džej biti sahranjen po običajima koje nalaže islam.

- Njegovi otac i deda su sahranjeni po islamu. Najverovatnije će Džej biti isto tako. Govorio je "želim da me Hodža okupa i da sve bude kako nalaže islam". Našim prijateljima je to govorio. Međutim to je na porodici kako će se desiti i realizovati. Tražio je da mu svira violina i tamburica, da bude muzike. Pričao je i da obavezno popijemo rakiju za moju dušu, jer je obožavao da pije. A opet, sa druge strane, slavio je Svetu Petku jer je tu slavu preuzeo od svoje bivše supruge Nade - izjavio je dugogodišnji Džejev prijatelj.

Podsetimo, Džej je 2020. godine uz muslimanske običaje sahranjen u Beogradu.

Stil/Skandal/Avaz