Feng šui pravila za čišćenje kuće koja privlače sreću i novac: Svi pravimo iste greške i blokiramo priliv blagostanja

Sledite 10 feng šui pravila za čišćenje kuće koja donose sreću i novac i gledajte kako vam se svakodnevica menja.

Objavljeno: 27.10.2024. 11:59h 12:59h
Foto: Shutterstock

Feng šui filozofija naglašava važnost uklanjanja negativne energije, a posebni pristupi čišćenju i organizaciji mogu stvoriti prostor koji je harmoničan i privlači dobru energiju, sreću, blagostanje i novac.

Ključ je u otvaranju protoka pozitivne energije (či) kroz uklanjanje nereda, osvežavanje prostora i stvaranje osećaja ravnoteže.

10 pravila kako da očistite i organizujete svoj dom prema feng šui pravilima za sreću i privlačenje novca:

1. Uklanjanje nereda

Započnite uklanjanjem nereda u svakoj prostoriji, jer nered blokira protok energije (či) i otežava privlačenje sreće. Fokusirajte se na hodnike, kutove i ispod kreveta, jer se tu često skuplja negativna energija.

Otarasite se stvari koje vam više nisu potrebne ili koje nemaju emocionalnu vrednost. Staro i neupotrebljivo može da blokira dolazak novog, pozitivnog u vaš život.

foto: Profimedia

Uklonite sve slomljene ili oštećene predmete, jer oni simbolizuju zastoj i prepreke u životu.

2. Temeljno čišćenje (naročito prozora)

Zapravo čišćenje svih površina – podova, prozora, nameštaja – daje vašem domu svežinu i svetlost.

Prozori su posebno važni jer simbolizuju oči i naš pogled na svet; redovno ih čistite da svetlost može neometano ulaziti.

Pomerite nameštaj, očistite ispod i iznad ormara, kako bi energija mogla slobodno da protiče kroz prostor.

foto: Profimedia

3. Ulaz kao ključan prostor

Ulaz je glavna tačka kroz koju pozitivna energija ulazi u dom, zato bi trebalo uvek da bude čist i uredan. Postavite lepu prostirku i biljke ili dekorativne predmete u prijatnim bojama kako biste privukli pozitivne stvari.

Izbegavajte nakupljanje cipela i torbi na ulazu, jer mogu blokirati energiju.

4. Kuhinja kao izvor energije i blagostanja

Održavajte šporet i radne površine čistim, jer kuhinja predstavlja izvor blagostanja i energije. Koristite sve ploče šporeta kako biste omogućili ravnotežan protok energije.

foto: Shutterstock

Dodajte sveže začinsko bilje kao što su bosiljak ili ruzmarin, jer ono simbolizuje zdravlje i obilje.

5. Deo kuće za privlačenje novca

Po feng šui pravilima, najvažniji deo za privlačenje novca je jugoistočni deo doma. U ovaj deo stavite biljku s okruglim lišćem ili simbol bogatstva, poput fontane ili činije s novčićima, što će podstaći energiju blagostanja. Izbegavajte predmete koji asociraju na gubitak, poput praznih činija.

Zaobilazite i oštre predmete ili slike koje asociraju na tugu i konflikt, jer unose negativnu energiju.

6. Postizanje balansa u dnevnoj sobi

Dnevna soba treba da bude udobna, dobro osvetljena i prijatna za okupljanje. Pored nameštaja postavite biljke i dekorativne elemente u paru, što simbolizuje harmoniju.

foto: Shuterstock

Žive biljke simbolizuju vitalnost i rast, a idealno ih je postaviti u dnevni boravak blizu prozora. Bambus, filadendron ili novčano drvo su posebno poželjne. Izbegavajte biljke sa trnjem (poput kaktusa) u unutrašnjosti, jer mogu stvarati neprijatnu energiju.

Koristite prirodne materijale kao što su drvo i tkanine u zemljanim bojama, jer stvaraju stabilnu i prijatnu energiju.

7. Mirisi za pročišćavanje prostora

Upotrebite tamjan, sveže bilje (poput žalfije) ili esencijalna ulja (lavanda, limun, eukaliptus) za pročišćavanje prostora i neutralisanje negativne energije.

Redovno provetravanje je takođe važno za svežinu energije, otvorite prozore i vrata da biste pustili prirodan protok energije kroz dom.

foto: Shutterstock

8. Raspored nameštaja

Rasporedite nameštaj tako da omogući slobodan protok energije; nameštaj koji blokira prolaze ili se nalazi direktno ispred vrata može ometati protok energije.

9. Čišćenje kupatila za zaustavljanje odliva energije

Kupatilo je mesto gde energija lako može da „otplovi“, pa je preporučljivo držati vrata zatvorena i poklopac WC-a spuštenim.

Dodajte kristal ili biljku u kupatilo kako biste neutralisali negativnu energiju i zadržali balans.

foto: Shutterstock

10. Postavljanje ogledala za povećanje pozitivne energije

Ogledala reflektuju energiju i svetlost, što može povećati pozitivnu energiju u prostoriji. Postavite ogledalo u dnevnoj sobi, tako da reflektuje svetlost i pojačava osećaj prostranosti.

Izbegavajte ogledala naspram vrata spavaće sobe, jer to može ometati miran san.

Sledeći ove feng šui principe dok čistite i organizujete dom, stvorićete harmoničan prostor koji ne samo da će izgledati i osećati se prijatno, već će privući sreću, zdravlje i blagostanje u vaš život.