Baka je pre 50 godina uzela recept za slavsko žito u manastiru Žitomislić: Od tada ga spremamo na isti način
Od ovog recepta ne odustajemo punih 50 godina, važno je da se priprema započne dan ranije
Autor:
Recept za slavsko žito u mojoj porodici ima poseban značaj, jer je moja baka dobila ovaj recept u manastiru Žitomislić blizu Mostara, i od 1975. godine pripremamo ga na ovaj način, čak i za vreme komunističke Jugoslavije, kada je bilo izazovno čuvati pravoslavne običaje.
Kod pravoslavnih vernika u Srbiji, slavski kolač i sveća su obavezni deo slavlja, a žito je neizostavno kao simbol života i smrti, koje ukućani i gosti dele uz vino. Iako na prvi pogled deluje jednostavno – samo skuvana i zašećerena pšenica – prave domaćice znaju da se za ukusno slavko žito treba uložiti više truda.
Recept
Prvo se 250 grama belije pšenice potopi u vodu i ostavi da odstoji preko noći. Sledećeg dana, pšenica se kuva nekoliko sati, uz često mešanje i dolivanje vode po potrebi, kako ne bi uvrela i zagorela. Kada je pšenica dobro skuvana, dok je još topla, samelje se i odmah pomeša sa 2 kašike meda po ukusu. Potrebno je dodavati med postepeno, uz stalno probanje, da žito ne bi bilo preslatko.
Nakon toga, dodaje se 200 grama mlevenih oraha i po želji rendani muskatni oraščić. Važno je sve postepeno mešati i probati kako bi se postigao savršen ukus. Kada je smesa gotova, prebacuje se u činiju za serviranje, pospe se mlevenim orasima i ukrasi prepolovljenim jezgrima oraha.
Ove količine su dovoljne za oko 20 osoba, a prema broju gostiju, možeš prilagoditi količinu sastojaka.
Na taj način, čuvate porodičnu tradiciju i pravoslavne običaje, prenoseći recepte i ljubav prema veri s generacije na generaciju.