Ana je nepokretnu majku smestila u dom i doživela šok: "Sama čistim njene fekalije i molim Boga da ne završim kao ona"

Iskustvo žene koja je nepokretnu majku smestila u dom, poprtilično je negativno.

Objavljeno: 22.10.2024. 10:27h 12:24h
Foto: Shutterstock

Iskustva ljudi sa domovima za stare su raznolika. Dok neki dom opisuju kao i svoju kuću, postoje i oni koji imaju određene primedbe. Ana iz Zagreba odvela je majku u jedan privatan dom u Zagrebu i otkila šokantne detalje.

"Nadovezaću se na priče iz domova za stare i nemoćne, jer moja majka, nažalost, živi u jednom privatnom domu u okolini Zagreba i nepokretna je. Dolazim svaki dan kod nje i svaki put doživim šok. Soba je prljava, a ja sam sama morala čistiti fekalije po podu. Mami od fekalija znaju biti prljave ruke, a odeća uništena ili izgubljena. Čak sam pronašla tablete na podu i u krevetu, što je dodatno povećalo moju zabrinutost. Kada pitam što mama jede, odgovaraju mi da je to ‘miks’, no niko ne zna reći što se zapravo nalazi u njemu", napisala je Ana za Moje vrijeme.

foto: Shutterstock

"Osoblje u domu je slabo edukovano i nezainteresovano. Iako u domu imaju otvorena mesta za nova radna mesta čini se da teško nalaze kvalitetne radnike. Da znam za neki drugi dobar dom, odmah bih je premestila, ali nigde nije bajno. Oni koji su pokretni i mogu se zauzeti za sebe još nekako prolaze, dok korisnici koji samo leže, nažalost, mole Boga da umru. Ovaj sustav je nehuman i poražavajući za celo društvo", kaže Ana.

"Ono što me posebno pogađa je činjenica da, koliko god joj vode ostavim, gotovo jednaku količinu pronađem sutradan. Kao medicinska sestra po struci, dobro znam kako treba izgledati nega nepokretnih bolesnika. U privatnim domovima svaki euro ušteđen na korisnicima ili osoblju završava u džepu privatnika. Inspekcije ne bi smele reagovati samo kad se dogodi nešto strašno. Tada se kratko piše o tome, a brzo se zaboravi. Molim Boga da mi nikada ne zatreba dom, jer ovakvo stanje nikome ne priliči", zaključila je Ana.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video: