Ovo voće Srbi tamane a ne znaju da je nastalo genetskom modifikacijom: Najstarije je na svetu, al nema veze s današnjim

Smatra se da su prve banane rasle u regionu poluostrva Malaja, i u današnjim područjima Indonezije, Filipina i Papue Nove Gvineje

Objavljeno: 17.10.2024. 17:58h
Foto: Wikipedia

Veruje se da su banane nastale pre 10.000 godina, a mnogi naučnici veruju da su možda baš one prvo voće na svetu!

Kada se pomene genetski modifikovana hrana većina danas ima negativnu reakciju, ali istina je da su ljudi vekovima menjali genetiku voća i povrća prilagođavajući ih svakodnevnoj upotrebi u ishrani.

foto: Shutterstock

Prve banane su uzgajane pre najmanje 7 hiljada godina (mada neki smatraju i pre 10 hiljada godina) na teritoriji današnje Papue Nove Gvineje i jugoistočne Azije. Moderne banane potiču od dve divlje sorte - Musa acuminata i Musa balbisiana koje su imale krupno, tvrdo seme.

Selektivnim uzgojem i ukrštanjem došlo se do današnjeg ukusa, ali i izgleda banane sa prepoznatljivim oblikom i opnom koja može da se lako oljušti. U poređenju sa svojim pretkom, savremene banane imaju mnogo manje semenki, boljeg su ukusa i prepune su hranljivih materija.

Što se tiče prvobitno izgleda ovog voća, smatra se da je njemu danas najsličnija divlja banana koja se već nekoliko godina nalazi na popisu izumirućih vrsta i može se naći samo na Madagaskaru.

Stil / istorijski zabavnik

Bonus video: