Rođaku poslao potresno pismo pa s bratom brutalno ubio roditelje: Nakon 30 godina zatvora otkriven motiv koji menja sve

Novi dokazi u slučaju braće Menendez mogu promeniti njihovu presudu, slavni se digli na noge i traže ovo

Objavljeno: 16.10.2024. 20:57h
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Novi dokazi u obliku osuđujućeg pisma otkriveni su u šokantnom slučaju ubistva braće Menendez o kojima smo već pisali.

Naime okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon je na Instagramu javno objavio sliku pisma koje je Erik Menendez napisao svom rođaku Endiju Kanou, u kojem aludira na ozbiljno i dugoročno zlostavljanje od strane njegovog oca Hozea.

Pismo, koje je prvi otkrio DailiMail.com, napisano je osam meseci pre nego što su braća ubili svoje roditelje.

U pismu piše: „Pokušavao sam da izbegnem tatu. I dalje se dešava Endi, ali sada mi je gore, ne mogu to objasniti. Toliko je predebeo da jednostavno ne mogu da podnesem da ga vidim. Nikad ne znam kada će se to dogoditi i to me izluđuje."

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Lajl i Erik Menendez osuđeni su za ubistvo svojih roditelja, Hozea i Kiti, 1996. godine. Braća nikada nisu poricali da su ubili svoje roditelje pucajući u njih 14 puta iz pušaka kalibra 12 u njihovoj kući od milion dolara na Beverli Hilsu u avgustu 1989. kada su imali samo 18 i 21 godinu.

Ali Lajl i Erik, koji sada imaju 53 i 56 godina, tvrdili su da su delovali u samoodbrani. Rekli su da su doživotne žrtve seksualnog zlostavljanja od strane svog oca, poslovnog čoveka koji je radio u nekoliko industrija.

Nakon što je prvo njihovo suđenje poništeno, tužioci su tokom drugog suđenja tvrdili da zlostavljanja nije bilo, a sudija koji je nadgledao suđenje odbio je da dozvoli izvođenje većeg dela dokaza odbrane o seksualnom zlostavljanju. Ali, više od 35 godina nakon brutalnih ubistava, novi dokazi za koje advokati braće kažu da potvrđuju njihov izveštaj o seksualnom zlostavljanju podeljeni su na društvenim mrežama.

Pismo, koje je u celosti objavio Foks Njuz, dalje glasi: „Svake noći ostajem budan misleći da bi mogao da uđe. Moram to izbaciti iz uma. Znam šta ste ranije rekli, ali se bojim. Ti jednostavno ne poznaješ tatu kao ja. On je lud!

„Upozorio me je sto puta da bilo kome ne kažem. Posebno Lajlu. Da li sam ja ozbiljna kukavica? Ne znam da li ću preživeti ovo. Mogu to da podnesem, Andi. Moram da prestanem da razmišljam o tome."

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Prema rečima branioca Klifa Gardnera, pismo je napisano decembra 1988. godine – nekoliko meseci pre nego što su Kiti i Hoze ubijeni. Kano, koji je umro 2003. godine, svedočio je da mu je Erik pričao o zlostavljanju njegovog oca kada je imao 13 godina. Njegova majka je pronašla pismo pre devet godina i ono je uključeno u peticiju iz 2023. da se ispita da li su braća nezakonito zatvorena.

Gardner je rekao da ako je pismo predstavljeno poroti tokom suđenja 1996. godine, porota bi možda promenila mišljenje o konačnoj presudi.

„S obzirom na današnje veoma različito shvatanje razornog uticaja seksualnog i fizičkog zlostavljanja na malu decu (i dečake i devojčice), svedočenje o Hozeovom seksualnom zlostavljanju Lajla koje je isključeno na drugom suđenju i izvanredni novi dokazi koji su predstavljeni u habeas peticiji. Braća su služila više od 30 godina zatvora. To je dovoljno."

Porodica Menendez se navodno nada da tužilaštvo razmatra da zatraži izmenu kazne kojom bi se braća mogla osloboditi pritvora, izvestio je Vaniti Fair.

Ako ih porota na bilo kom potencijalnom ponovnom suđenju proglasi krivima za ubistvo iz nehata umesto za ubistvo, to bi pokrenulo njihovo momentalno puštanje na slobodu pošto su odslužili više od maksimalne kazne.

Takođe razmatraju se šokantne optužbe koje je prošle godine izneo Roj Roselo, bivši član benda Menudo, koji je tvrdio da ga je Hoze Menendez zlostavljao kao tinejdžer dok je radio kao muzički direktor 1980-ih.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Navodi su otvorili vrata za žalbe braće Menendez zbog tvrdnji da ključni dokazi o navodnom zlostavljanju njihovog oca nisu prihvaćeni na njihovom suđenju 1996. godine.

Javnost je ponovo pokazala interesovanje za slučaj Erika i Lajla Menendeza zahvaljujući dve odvojene Netfliksove emisije fokusirane na njihove zločine.

Poznate ličnosti, uključujući Kim Kardašijan, su se oglasile, tvrdeći da bi trebalo da budu pušteni iz zatvora. Kardašijan je ranije ovog meseca napisala: „Nakon godina zlostavljanja i stvarnog straha za svoje živote, Erik i Lajl su izabrali ono što su tada mislili da im je jedini izlaz – nezamisliv način da pobegnu od svoje noćne more."

Dvojac, koji je tada imao samo 18 i 21 godinu, ubio je svoje roditelje Hozea i Meri Luiz 'Kiti' Menendez u njihovoj kući od milion dolara na Beverli Hilsu u avgustu 1989.

Oni su tada usplahirano pozvali policiju tvrdeći da su se vratili kući iz pozorišta i otkrili da su im roditelji zaklani, što je izazvalo strah u jednoj od najbogatijih zajednica u Americi da je ubica u bekstvu.

Policija je objavila da je uhapsila Lajla Menendeza u martu 1990. - sedam meseci nakon zločina. Rekli su da ga je motivisala pohlepa. Braća su htela da naslede 14 miliona dolara od svojih roditelja i krenula su da ih potroše ubrzo nakon smrti roditelja.

Lajl je kupio Porsche Carrera, Roleks sat i dva restorana, dok je njegov brat angažovao stalnog teniskog trenera da počne da se takmiči na turnirima.

Ukupno su potrošili 700.000 dolara za kratko vreme između smrti svojih roditelja i njihovog hapšenja u martu 1990.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ali Erik je u novom Netfliksovom dokumentarcu insistirao da je „apsurdno“ sugerisati da se dobro zabavljao neposredno nakon ubistava.

„Sve to je trebalo da se prikrije ovaj užasan bol zbog neželjenja za životom“, rekao je, pa dodao: "Jedna od stvari koja me je sprečila da se ubijem bila je to što bih tada bio potpuni promašaj za svog oca."

Dokumentarni film Netflik-a ponovo prikazuje neke od najemotivnijih detalja suđenja za ubistvo, u kojem su oba brata otkrila da ih je otac maltretirao, a da je njihova majka zatvariaa oči pred zlostavljanjem.

Lajl je rekao poroti na tribini da je on zatim, zauzvrat, odveo svog mlađeg brata u šumu i maltretirao ga, radeći Eriku ono što mu je njegov otac uradio.

Erik je rekao: „Sećam se kada mi se izvinio na tribini što me je maltretirao. To je bio poražavajući trenutak za mene. Nikada ranije nije rekao da mu je žao.'

Prema Eriku, otac je počeo da ga maltretira kada je imao šest godina i to zlostavljanje se nastavilo 12 godina.

Bonus video: