Uz ovih 7 koraka sadnja lala u oktobru uspeva: To je savršen način da prelepo cveće procveta na proleće

Sadnja lala u oktobru je savršen način da osigurate da ove prelepe cvetnice procvetaju na proleće.

Objavljeno: 16.10.2024. 20:39h
Autor:
Foto: Shutterstock

Lale se sade u jesen kako bi imale dovoljno vremena da se ukorene pre nego što temperature padnu ispod nule. Evo koraka kako da posadite lale u oktobru i obezbedite im sjajan start:

1. Izaberite pravu lokaciju

Lale vole sunčana mesta, ali će tolerisati i delimičnu senku. Birajte prostor gde će biljke dobiti najmanje 6 sati sunca dnevno. Zemljište treba da bude dobro drenirano, jer lale ne podnose stajanje u vodi.

2. Priprema zemljišta

Pre nego što posadite lukovice, zemljište treba da bude dobro pripremljeno. Prekopajte zemlju na dubinu od 30 cm i obogatite je kompostom ili humusom kako biste poboljšali strukturu i omogućili dobru drenažu. Ako je zemlja teška i glinovita, dodajte pesak kako bi bila rastresitija.

foto: Shutterstock

3. Odabir lukovica

Izaberite zdrave lukovice lala, koje su čvrste na dodir i bez oštećenja. Veće lukovice obično daju veće i jače cvetove, pa ih birajte u skladu s vašim željama. Takođe, odlučite se za raznovrsne sorte koje cvetaju u različito vreme, kako bi cvetanje trajalo duže.

4. Sadnja lukovica

Lale se sade na dubinu od 15-20 cm, u zavisnosti od veličine lukovica. Pravilo je da dubina bude tri puta veća od visine lukovice. Razmak između lukovica neka bude oko 10-15 cm kako bi biljke imale dovoljno prostora da rastu.

Saveti za sadnju: Postavite lukovice sa šiljastim krajem okrenutim nagore. Ako niste sigurni koji je kraj gore, položite ih bočno – priroda će obaviti svoje. Pokrijte ih zemljom i blago utisnite, a zatim zalijte.

foto: Shutterstock

5. Zalivanje

Nakon sadnje, dobro zalijte zemlju kako biste pomogli lukovicama da se ukorene. Međutim, izbegavajte preterano zalivanje jer previše vlage može izazvati truljenje lukovica.

6. Zaštita tokom zime

Lale su otporne na hladnoću, ali ako živite u području sa izuzetno hladnim zimama, preporučuje se da preko zemljišta postavite sloj malča (suvu slamu, lišće ili borove iglice) kako biste ih zaštitili od jakih mrazeva.

foto: Profimedia

7. Strpljenje do proleća

Lale zimu provode u fazi mirovanja, ali ispod zemlje lukovice se pripremaju za prolećno cvetanje. U proleće, kada temperature porastu, prve zelene stabljike će se pojaviti iz zemlje, a ubrzo nakon toga i divni cvetovi.

Ako pratite ove korake, vaše lale će na proleće procvetati i obojiti vaš vrt živopisnim bojama, donoseći dašak svežine posle duge zime.