Lek za sve

Kombinacije s medom za zdraviji organizam: Zašto bi svi uvek trebalo da imaju teglu meda kod kuće

Oko dvadeset minuta nakon uzimanja toplog meda lekovite materije dolaze u krvotok

Objavljeno: 26.10.2024. 10:10h
Autor:
Foto: Shutterstock

Već hiljadama godina med je poznat kao prirodni lek za mnoge boljke. Pored toga što je ukusan za jelo, on se preporučuje i u medicinske svrhe i mnogo doprinosi poboljšanju zdravlja. To je hrana koju je veoma lako svariti, a dobro se pokazao i kao dodatak tretmanima lepote.

Med je zdrava zamena za šećer u pićima i hrani. Kad se doda mleku, on mu mnogo poboljšava ukus, a ojačava i imunitet organizma. Preporučuje se i osobama kojima je potrebna dijeta. Čaša tople vode u koju se dodaju med i limun zdrav je način da započnete dan.

foto: Shutterstock

Ovakav napitak smanjuje masti bez utroška energije. Naprotiv, med daje energiju jer njegovi prirodni šećeri smanjuju zamor tokom vežbanja. Med ima antibakterijska svojstva i poboljšava funkciju digestivnog sistema, a delotvoran je i u prevenciji tumora. Nekoliko kapi soka od đumbira i supena kašika meda uspešno će izlečiti upalu grla.

Sedam minuta nakon uzimanja toplog meda lekovite materije dolaze u krvotok, a ako je reč o hladnom medu, dejstvo počinje nakon 20 minuta. Zapamtite i to da se med nikada ne treba zagrejavati da bude vruć, niti se dodaje u vreo čaj (može u mlak).

foto: Shutterstock

Za bolji san

Preporučuje se da pre spavanja popijete šolju čaja od kamilice sa dve kašike meda jer će vas to smiriti i imaćete mnogo bolji san. Za popravljanje krvne slike Izgnječite zrelu bananu i pomešajte je s jednom kašikom meda. To konzumirajte dva puta tokom dana.

foto: Shutterstock

Glavobolje i migrene

U pola čaše tople vode dodajte jednu kašičicu meda i to popijte. Ako migrena potraje, za 20 minuta ponovite proces.

Bolesti srca

Svakodnevno konzumiranje čistog meda umesto šećera oslobađa holesterol iz tela. To je odlična pomoć za starije osobe, posebno one koje pate od dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog pritiska.

foto: Shutterstock

Loša probava

Pomešajte po jednu kašiku meda i jabukovog sirćeta, sve otopite s malo tople vode. Popijte napitak bar jednom dnevno.

Važna napomena

Med sadrži određene bakterije koje mogu biti opasne za odojčad, pa ga ne smete davati deci mlađoj od godinu dana!

Bol u stomaku

Odmah nakon jutarnjeg buđenja popijte jednu kašiku meda, sok iz pola limuna i čašu tople vode.

foto: Shutterstock

Za malokrvnost

Lek se sprema tako što se 500 grama livadskog meda pomeša sa isto toliko mlevenih oraha i jednim limunom. Kašičica ovog domaćeg preparata uzima se na svaka tri do četiri sata sve do oporavka.

foto: Shutterstock

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda pomešanu sa 1/4 kašike cimeta (ovo možete da dodate i u mlak čaj). Uzimajte to tri dana zaredom. Ovo će rešiti prehladu, kašalj i začepljenje sinusa.

Bonus video: