Cepkane paprike s belim lukom: Zimnica koja se s ponosom iznosi na slavsku trpezu
Zimnica je tu da obogati i sačuva ukuse povrća, a paprika je kraljica svake srpske zimnice
Objavljeno: 12.10.2024. 08:00h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 5 kg paprike,
- 5 kašika alkoholnog sirćeta,
- 1 kašika morske soli,
- 1 glavica belog luka,
- celerov list,
- 100 ml ulja.
Priprema: Papriku ispeći, očistiti je i izvaditi seme. Zatim je iscepkati i staviti na rešetku da se cedi najmanje sat vremena.
U šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje, staviti papriku da se prži i dodati so. Pržiti je oko sat vremena, a pred kraj dodati sirće, celer i krupno sečen beli luk.
Pakovati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti metalnim poklopcima. Tegle staviti u rernu na 90 stepeni 90 minuta. Tu ih ostaviti do sutradan da se ohlade, pa ih složiti u police sa ostalom zimnicom.
( Vanja Milenković )