"Samopregled dojke je za Etiopiju, evo šta žena treba da uradi da bi otkrila na vreme rak dojke": Dr Vicko skreće pažnju

Tokom panela magazina "Lepa i srećna," skrenuta je pažnja na važna pitanja u prevenciji i lečenju karcinoma dojke

Objavljeno: 10.10.2024. 13:13h
Autor:
Foto: Printscreen/Youtube

Prevencija i lečenje karcinoma dojke tema je koju je pokrenuo magazin "Lepa i srećna". Tokom trajanja panela pod naslovom "Put do pobede nad karcinomom dojke", govorili su profesor doktor Ferenc Vicko; doktor Milorad Mićović, Vesna Bondžić i doktorka Nataša Miletić Aranđelović.

Tom prilikom se diskutovalo se o momentu kada žena treba da se javi lekaru:

"Samopregled dojke je za Etiopiju! To su prevaziđene metode. Nama trebaju zdrave žene koje će redovno dolaziti na ultrazvuk gde se može blagovremeno otkriti bolest. Kada žena nešto napipa i dođe na pregled, a tamo bude karcinom od 2 cm, to je naravno problem," kaže doktor Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

"Ja se ne slažem. Samopregled je neophodan da bi žena znala svoje telo i prepoznala neke prve promene, upalila alarm u glavi i otišla kod doktora na pregeld. Na žalost, u velikom broju mesta u Srbiji, u lokalnim Domovima zdravlja ne postoji ultrazvuk i redovna dijagnostika, redovan godišnji pregled nije moguć.

foto: Promo

Danas se granice pomeraju, žene i mlađe od 45 godina suočavaju se sa rakom dojke, a te neke prve simptome zanemaruju pod parolom: "Ja sam mlada žena, ne treba da idem kod doktora."

Pregled je potrebno obaviti obavezno jednom godišnje, jer oko 25% obolelih žena nije ni imalo simptome raka. One koje nisu imale simptome, a nešto su napipale na grudima - javile su se doktorima. Zato je važno da žena poznaje svoje telo," navela je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica".

Žena koja saznaje da ima rak u stanju je šoka i često jasno i ne čuje tu svoju prvu dijagnozu, stoga doktor Milorad Mićović navodi da je neophodna podrška partnera ili nekoga iz porodice, osobe koja bi pacijentkinju pratila kroz lečenje.

foto: Shutterstock

"Onkološke ustanove danas imaju psihologe koji rade sa pacijentima obolelim od raka. Žena u tim momentima ima gomilu pitanja: "Zašto ja? Šta sam bogu zgrešila?" Pa u tim momentima ona oseća bes, krivicu.. Bolest ne bira. U tim momentima veliku podršku može da pruži porodica, ali i ljudi koji su preživeli rak.

Poražavajuća je činjenica da se oko 5% brakova razvede u momentu kada žena oboli od raka ili tokom njenog lečenja. Zamislite kroz šta sve prolazi ta žena koju partner ostavi u momentu kada nema kosu zbog hemoterapije ili kada joj je operativno odstranjena dojka," skrenuo je pažnju dr Vicko.

Vesna Bondžić iz udruženja "Milica" navodi da postoje besplatne linije za pacijente obolele od karcinoma dojke, gde se mogu javiti i posavetovati sa stručnim licem koji će ih uputiti gde i kome da se jave.