6 čokoladnih torti najlepših ikada: Prave se bez brašna i bez glutena, lagane su, kremaste i za svaku priliku
Kad su u pitanju torte, postoje i zdravije verzije, bez brašna i bez glutena
Autor:
1. Torta sa crnom čokoladom bez brašna
Potrebni sastojci:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 150 g maslaca
- 200 g šećera
- 5 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za tortu prečnika 20 cm, obložite ga papirom za pečenje. Istopite čokoladu i maslac na pari, mešajte dok smesa ne postane glatka. U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta, pa dodajte ekstrakt vanile i prstohvat soli. Postepeno umešajte čokoladnu smesu u umućena jaja, mešajući polako da smesa ostane lagana, a ne previše gusta. Sipajte u kalup i pecite oko 25-30 minuta, ili dok ne postane čvrsta na dodir. Kada se ohladi, pospite tortu čokoladnim prelivom ili je servirajte uz sveže voće.
2. Čokoladna torta s bademima
Potrebni sastojci:
- 200 g čokolade
- 150 g bademovog brašna
- 150 g maslaca
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta badema
- 3 kašike kokosovog brašna
- puding od vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i podmažite kalup za tortu prečnika 22 cm. Otopite čokoladu i maslac zajedno na laganoj vatri ili pari. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu kremasta. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. Pomešajte otopljenu čokoladu i maslac sa žumancima, a zatim dodajte bademovo brašno i ekstrakt badema. Na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca. Pecite 25-30 minuta.
Torta je gotova kada blago pukne na vrhu, ali je i dalje mekana iznutra. Zatim je premažite gotovim pudingom od vanile, pa odozgo pospite kokosovim brašnom. Preko istopite čokoladu i na vrh izmrvite bademe za dekoraciju.
3. Gabon torta
Potrebni sastojci
Za fil:
- 15 žumanaca
- 1 celo jaje
- 200 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 250 g čokolade za kuvanje
- 80 g obične mlečne čokolade
- 250 g putera
- 125 g margarina
Za kore (x3):
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 2 ravne kašike fila (ili jedna puna)
- 200 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade za kuvanje
- listići badema ili seckani lešnici za dekoraciju
- Priprema
Fil
Odvojite belanca od žumanaca, ali tako da odvojite u posebne 3 posude po 5 belanaca koja vam trebaju kasnije za kore. U lonac sa žumancima polupajte i jedno celo jaje, koje sam dodala malo da povećam količinu fila. Dodajte šećer u prahu i vanilin šećer, pa mikserom penasto izmutite dok se smesa ne udvostruči i pobeli.
Uzmite drugi odgovarajući lonac u koji sipate vode, stavite na šporet da provrije i stavite gore lonac sa žumancima, tako da dno lonca ne dodiruje vodu. Kuvajte na pari sve vreme miksajući, oko 12-15 min. Kada počne da se zgušnjava, odložite mikser, ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kockice, i varjačom mešajte dok se skroz ne otope i kuvajte još oko 5 min., dakle sve ukupno oko 20 min. Tačnu dužinu kuvanja u minut vam ne mogu reći jer će to zavisiti od više faktora, kao što su veličina jaja, veličina lonca u kom kuvate, jačina vatre, itd., ali bitno je da se krema lepo zgusne tako da joj konzistencija podseća na gušći med ili karamel kada podignete varjaču. Još jedan znak da je fil gotov je da varjača ostavlja trag kada povučete dno lonca.
Skuvan fil skinite sa vatre i malo ga prohladite mešajući.
U mlak fil ubacite puter i margarin sobne temperature i fino sjedinite mikserom dok se sve ne poveže u gladak i gust krem. Nemojte predugo miksati da fil ne pobeli, već tek toliko da se sve fino ujednači. Nije cilj da bude penast! Fil do upotrebe ostavite na sobnoj temperaturi, nipošto u frižideru jer će se stegnuti!
Kore
Sada prelazimo na pripremu kora. Lešnike prepecite u rerni na 180 stepeni 10-15 min, u zavisnosti koliku jaku aromu želite, oguljite ih od ljuske i sameljite u secku. Uzmite prvu posudu sa belancima, dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.
Na kraju dodajte mlevene i pečene lešnike, kao i dve kašike fila i špatulom lagano izmešajte, prevrćući i pazeći da vam ne splasne sneg. Smesu rasporedite u okrugli kalup prečnika 25 cm (ili 26 cm) kojem ste dno obložili pek papirom, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min.
Na isti način ispecite još 2 kore od preostalih belanaca.
Nakon što su se sve 3 kore ohladile, sledi filovanje.
Stavite prvu koru na odgovarajuću tacnu ili tanjir, nanesite malo manje od polovine fila, stavite drugu koru, opet fil, poklopite trećom korom i s ostatkom kreme premažite tortu i okolo u tankom sloju. Fil je dovoljno stabilan da vam ne treba obruč od kalupa za filovanje. Tortu obložite bademom.
Glazura
Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku do vrenja i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Glazuru malkice prohladite pa još toplu namažite na tortu u tanjem sloju.
4. Čokoladna torta s narandžom bez brašna
Potrebni sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 2 kašike narendane korice narandže
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za tortu papirom za pečenje. Otopite čokoladu i maslac na pari. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i vazdušasta, a zatim dodajte narandžinu koricu i vanilu. Lagano umešajte otopljenu čokoladu i maslac u smesu sa jajima. Pecite 25 minuta, ili dok torta ne dobije blagu koricu, ali ostane mekana iznutra. Kada se ohladi, možete je preliti glazurom od čokolade i ukrasiti komadićima narandže.
5. Bezglutenska čokoladna torta sa kafom
Potrebni sastojci:
- 200 g crne čokolade
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 50 ml jake kafe (espreso)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i obložite kalup papirom za pečenje. Otopite čokoladu i maslac na pari, dodajući kafu dok se sve ne sjedini. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i lagana. Dodajte vanilu i prstohvat soli, pa postepeno umešajte čokoladnu smesu. Pecite 20-25 minuta, dok torta ne postane kompaktna. Pre serviranja ohladite i pospite kakaom ili dodajte malo šlaga sa aromom kafe.
6. Torta od čokolade i kokosa bez brašna
Potrebni sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g kokosovog brašna
- 150 g maslaca
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za tortu. Otopite čokoladu i maslac, mešajući dok ne postane glatko. Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete laganu smesu, zatim dodajte vanilu i prstohvat soli. Umešajte kokosovo brašno i postepeno dodajte otopljenu čokoladu. Pecite 25 minuta, dok torta ne postane zlatna na rubovima, ali i dalje mekana u sredini. Ukrasite kokosovim mrvicama ili čokoladnom glazurom.