Terao je na intimne odnose sa drugim ženama i napravio joj dete: Volela ga ludo, a on je sahranio u 9. mesecu trudnoće

Ljubavna priča Romana Polanskog i Šeron Tejt prepuna je intriga.

Objavljeno: 02.10.2024. 13:51h
Foto: JRC / Hollywood Archive / Profimedia

Redatelj Roman Polanski i glumica Šeron Tejt imali su jednu od najzloglasnijih veza u istoriji Holivuda. Njihov komplikovan jednogodišnji brak završio se tragično 1969. godine kada je Tejt, koja je bila osam i po meseci trudna sa prvim detetom, ubijena — zajedno sa svojim prijateljima Džejem Sebringom, Abigejl Folger, Vojčekom Frikovskim i Stivenom Parentom — izbodeni su nožem u njihovoj kuću u Los Anđelesu od strane sledbenika vođe kulta Čarlsa Mensona.

Skoro osam godina nakon smrti Šeron Tejt, Polanski je uhapšen zbog seksualnog napada na 13-godišnju devojčicu. Nekoliko meseci nakon hapšenja, Polanski je pobegao iz SAD pre nego što je odslužio kaznu i nikada se nije vratio.

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Menson, čije je ime postalo sinonim za zlo nakon hapšenja u vezi sa ubistvima Tejt 1969. i još osam drugih, umro je prirodnom smrću 19. novembra 2017. Imao je 83 godine i u to vreme je služio doživotnu kaznu u kalifornijskom državnom zatvoru Korkoran.

"Pomolila sam se za njegovu dušu", rekla je Šeronina sestra Debra Tejt o trenutku nakon što je dobila poziv od zatvorskog službenika koji je obavestio da je Menson umro.

foto: Profimedia

Kratki brak Polanskog sa Tejtom vratio se u centar pažnje nakon Mensonove smrti, a zatim ponovo nakon što se glumica Margot Robi pojavila kao izmišljena verzija Šeron Tejt u filmu Kventina Tarantina 2019. Bilo jednom u Holivudu.

foto: COLUMBIA PICTURES - Album / Album / Profimedia

Čudni prvi sastanci Šeron Tejt i Romana Polanskog

Njih dvoje je sredinom 1960-ih prvi put predstavio producent Martin Ransohof, koji je pokušavao da pomogne Šeron da dobije ulogu u predstojećem filmu Polanskog. Glumica je prenela svojoj sestri Debri da se ona i Polanski nisu odmah složili, kao što je otkriveno u knjizi Šeron Tejt: Sećanje, koju je sastavila Debra.

Kako se navodi, Polanski je odbio da razgovara sa Šeron na njihovom prvom sastanku. Pri njihovom drugom susretu, navodno je uplašio Tejt tako što je "skočio" na nju dok je nosio Frankenštajnovu masku.

foto: Profimedia

Šeron Tejt i Roman Polanski zajedno snimaju film

Nakon njihovog bizarnog predstavljanja, Tejt je dobila ulogu Sare Šagal u filmu "Neustrašive ubice vampira" u režiji Polanskog. Polanski je takođe glumio u filmu.

Buran brak

Uprkos malo idiličnom sastanku, par se venčao 20. januara 1968. u Londonu. Njihov brak bio je prožet divljim glasinama - od neverstva do prisilnih trojki. Tejt je navodno bila duboko zaljubljena u Polanskog, koji je bio devet godina stariji od nje.

Jedna od Tejtinih prijateljica, Džoana Petet, rekla je da je Polanski imao visok nivo kontrole nad svojom ženom.

foto: Profimedia

"Rekao joj je kako da se oblači; rekao joj je kakvu šminku voli, šta mu se ne sviđa. Više je voleo da je bez ičega, bez šminke.

"Bila je i rođena domaćica", rekao je Polanski. "Osim što je kuvala kao iz sna, šišala me je, veštinu koju je stekao od (bivšeg dečka i frizera) Džeja Sebringa."

Šeronini prijatelji otkrili su da je Polanski terao svoju suprugu na trojke sa drugim ženama.

"Dovodio je druge devojke na trojke sa Šeron, a Šeron se nije dopalo što je on skupljao devojke na zalasku sunca i dovodio ih kući da imaju seks sa njima.", rekao je njen prijatelj Hatami.

foto: Profimedia

Reditelj je navodno odbio da spava sa Tejt nakon što je zatrudnela sa njegovom bebom 1968. godine i pozvao ju je da abortira. Kada je protestovala, on je otišao iz SAD u London i imao aferu sa Mišel Filips iz grupe The Mamas & the Papas.

Odgovor Romana Polanskog na smrt Šeron Tejt

Polanski je bio u Londonu kada je dobio vest da mu je trudna supruga ubijena. Polanski je priznao kako Tejtina smrt i dalje utiče na njega svaki dan.

"Čak i posle toliko godina, ne mogu da gledam spektakularan zalazak sunca ili da posetim divnu staru kuću ili da doživim bilo koju vrstu vizuelnog zadovoljstva, a da sebi instinktivno ne kažem koliko bi joj se sve to svidelo", napisao je Polanski.

foto: Profimedia

"Na ovaj način ću joj ostati veran do dana smrti."

Polanski je takođe izrazio da se oseća osuđenim od strane javnosti zbog Šeronine smrti. U beleškama za štampu za svoj film J'Accuse iz 2019. godine, Polanski je rekao: "Način na koji me ljudi vide, moj 'imidž' je zaista počeo da se formira sa smrću Šeron Tejt. Kada se to dogodilo, iako sam već prolazio kroz užase, štampa se dočepala tragedije i, ne znajući kako da se nosi sa njom, na najodvratniji način je pokrila, implicirajući, između ostalog, da sam ja jedan od odgovornih za njeno ubistvo, u pozadini satanizma. "

Režiser je rekao da je bio pod lupom "nekoliko meseci dok policija konačno nije pronašla prave ubice, Čarlsa Mensona i njegovu 'porodicu'".

Bonus video: