Čudo prirode

Limun - voćka puna zdravlja: Donosimo vam 8 dobrih razloga zašto ovu zdravu namirnicu uvek treba da imate u kući

Limunada je odličan napitak kada treba da se izborite s prehladama i gripom

Objavljeno: 30.09.2024. 14:53h
Autor:
Foto: Shutterstock

Skoro da nema toga što limun, odnosno njegov sok ne može da popravi, poboljša i izleči. Postoje čak i naučni dokazi da ova voćka puna vitamina C smanjuje rizik od nastanka raka i srčanog udara. Donosimo vam listu razloga zašto je vrlo bitno da ga što češće konzumirate.

foto: Shutterstock

Otklanja jutarnju mučninu

Mnoge trudnice osete olakšanje kada popiju limunadu, kad sisaju krišku limuna ili kada iscede malo limunovog soka u čaj. Oštar ukus i aroma smanjuju mučninu i smiruju želudac.

Pomaže srcu

Nizak nivo antioksidanasa, naročito vitamina C, povezan je s povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara. Limunov sok pomaže kod razbijanja holesterola koji začepljuje zidove krvnih sudova.

foto: Shutterstock

Bubrezi

Kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka kamena u bubregu. Svakog jutra popijte čašu mlake vode u koju ste iscedili jedan limun.

Lek za suva usta

Zbog određenih lekova događa se da imamo manjak pljuvačke u ustima, što ume da bude veoma neprijatno. Ovaj problem povezan je i s procesom starenja. Kako biste stimulisali pljuvačne žlezde, dodajte sasvim malo limunovog soka u vodu i to mućkajte u ustima.

foto: Shutterstock

Borba protiv virusa

Nikada ne potcenjujte moć limunade u situacijama kada treba da se izborite s prehladom i gripom. Ovaj napitak će smiriti iritaciju i redukovati histamin - hemikaliju koja prouzrokuje upale, začepljen nos i suzne oči.

Šećer u krvi

Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promenljivog nivoa šećera u krvi, zbog čega žudimo za slatkom hranom. Ako poprskate jelo limunovim sokom, šećer u krvi smanjićete za 30 odsto. Kada jedete ribu, uvek je poprskajte limunovim sokom.

foto: Shutterstock

Za vitkost

Limun je odličan za detoksikaciju organizma, pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava nakupljanje masnoća, može da pomogne pri održavanju idealne telesne težine.

Pomaže protiv bubuljica

Premažite bubuljice limunovim sokom. Kiselina će dopreti i do najdubljih naslaga mrtvih ćelija kože i učiniće da pore budu potpuno čiste. Osim toga, limunov sok izbeljuje fleke i staračke pore.