Evo kako se pravilno nosi brojanica i šta je jedino ispravno uraditi s njom kad nam pukne: Svi nesvesno čine veliki greh

Jedina svrha brojanice je molitva, a ima čvorova onoliko koliko je Isus proveo godina na Zemlji.

Objavljeno: 29.09.2024. 15:00h 16:15h
Foto: Thinkstock

Brojanica je vrsta molitvenog predmeta koji se koristi u hrišćanskoj pravoslavnoj tradiciji za pomaganje u molitvama i meditaciji. Uglavnom se sastoji od niza čvorova ili perli nanizanih na konac ili kanap, koji služe za brojanje molitvi, najčešće: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog" ili kratkih molitava poput "Gospode, pomiluj." Obično su napravljene od vune ili svile, a tradicionalno imaju 33 čvora (što simbolizuje godine Isusa Hrista)

Preporučuje se da se brojanica nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga - dok se krstimo prilikom molitve lakše je da ona bude u levoj ruci.

Takođe, budući da desnu ruku većina ljudi više koristi, nošenjem brojanice na levoj ruci smanjuje se mogućnost da se brojanica negde zakači i pokida. Naravno, ukoliko je osoba levoruka, u tom slučaju je praktičnije da je nosi na desnoj ruci.

foto: Shuterstock

Pored toga, postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Kada se brojanica ne koristi u molitvi, preporučuje se da se odloži zajedno sa molitvenikom, Svetim Pismom i ikonama.

Mnoge teorije kruže i o tome da li brojanicu treba da kupimo sami sebi, ili treba isključivo neko drugi da nam je pokloni. Verovanje da brojanicu treba neko da nam pokloni je, ističe se, samo sujeverje. Lepo je gest ukoliko vam neko pokloni brojanicu, ali nije nužan, možete je kupiti i sami sebi.

foto: Shutterstock

Šta se radi sa brojanicom kada pukne?

Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.