3 namirnice koje razaraju creva: Goje, usporavaju metabolizam, pogrešan izbor za doručak
Većina ljudi sve manje može da podnese mlečne proizvode, i nesvesno prestaju da ih konzumiraju nakon tridesete
Autor:
Mlečni proizvodi su često smatrani zdravim izborom, ali neki od njih mogu imati negativan uticaj na naše zdravlje, posebno na crevnu floru i telesnu težinu. Evo tri mlečna proizvoda koje bi trebalo izbegavati ili konzumirati umereno.
1. Punomasno mleko
Punomasno mleko može biti bogato hranljivim sastojcima, ali i visokim sadržajem zasićenih masti. Prekomerna konzumacija može doprineti razvoju gojaznosti i povećati rizik od srčanih bolesti.
Osim toga, kod nekih ljudi može doći do poremećaja u crevnoj flori, što može dovesti do problema sa varenjem, navode u Harvard T.H. Chan School of Public Health.
2. Jogurt sa dodacima
Mnogi jogurti na tržištu sadrže dodatne šećere i veštačke ukuse, što može učiniti da izgledaju kao zdrava opcija, ali zapravo mogu negativno uticati na vaše zdravlje.
Ovi dodaci mogu uzrokovati disbalans u crevnoj flori i povećati telesnu težinu. Preporučuje se da birate jogurt sa niskim sadržajem šećera i bez dodataka, piše Journal of Nutrition.
3. Kisele pavlake i kremasti sirevi
Kisele pavlake i kremasti sirevi su često bogati zasićenim mastima i kalorijama. Njihova redovna konzumacija može doprineti gojenju, a visok sadržaj masti može negativno uticati na zdravlje srca.
Takođe, ove namirnice mogu uzrokovati upalne procese u telu, što može dalje narušiti crevnu floru, piše American Journal of Clinical Nutrition.
Iako mlečni proizvodi mogu biti deo uravnotežene ishrane, važno je biti svestan onih koji mogu biti štetni po zdravlje.
Punomasno mleko, jogurti sa dodacima i kremasti sirevi mogu doprineti problemima sa crevnom florom i neprimetno povećati telesnu težinu.
Uvek je najbolje birati prirodne, neprocesuirane opcije i konzumirati mlečne proizvode umereno.
(Espreso)