Tef je najmanja žitarica na svetu i sadrži najviše hranljivih sastojaka: Bez glutena, puna gvožđa, savršena za anemiju

Etiopljani se kunu u brašno od tefa od kog spremaju njihov najpoznatiji specijalitet, zovu ga i prehrambena elektrana

Objavljeno: 18.09.2024. 14:04h
Foto: Shuterstock

Tef je najmanja žitarica na svetu sa najvećim nutritivnim vrednostima. Od nje se može napraviti kaša, a njegovo brašno dodavati u hleb i peciva.

Ova žitarica ima najviši udeo hranjivih sastojaka u odnosu na ostale vrste žitarica, poput pšenice, kukuruza i ječma. Takođe sadrži više kalcijuma i gvožđa nego ostale žitarice. Takođe ova najmanja žitarica dobar je izvor fosfora, magnezijuma, cinka i tiamina.

foto: Wikipedia

Tef potiče iz Etiopije i žitarica je koja je zaista vredna pažnje, sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina. Osim toga, tef je bezglutenska žitarica i zbog toga je pogodna za osobe alergične na gluten.

Njeno brašno je jedinstvenog ukusa, od 100% celovitog zrna tef žitarice, i prava je „prehrambena elektrana“. Oko 100 tef zrnaca su veličine jednog zrna pšenice, što je čini najmanjom žitaricom na svetu. Međutim kada se uporedi s ostalim žitaricama, on ima mnogo veći postotak mekinja i klica, tako da je vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, gvožđa, aminokiselina, vitamina C i kalcijuma.

Od brašna tefa sa pravi poznata "injera" - hleb, koji Etiopčani jedu svaki dan.

foto: Shuterstock

A kako je brašno tefa bogato gvožđem, preporučuje se osobama koje pate od anemije. Dakle, brašno od tefa korisna je namirnica za poboljšavanje cirkulacije, pogotovo kod osoba sa čestim bolovima u nogama, glavoboljama i malaksalošću.

Ugljeni hidrati koji se nalaze u zrnu tefa se sporo razlažu u glukozu i na taj način omogućavaju stabilan i daleko trajniji izvor energij. Pomaže pri regulaciji šećera u krvi zbog realtivno niskog glikemijskog indeksa, što ga čini pogodnim za dijabetičare.

foto: Shuterstock

Kako se koristi tef brašno?

Brašno od ove celovite žitarice izuzetno je pogodno za pripremu i pečenje svih vrsta kolača, hleba i peciva.

Pogodno je za svaku pripremu proizvoda od žitarica poput hleba, peciva, testenine, testa za picu, kolača, keksa i još mnogo toga. Ima dobre pekarske kvalitete i daje bogate, ukusne i pre svega bezglutenske proizvode koji su fleksibilni, elastični i nelepljivi čak i u sirovom stanju.

Tef ima vredne sastojke te se stoga koristi i kao sportska hrana ili dodatak ishrani. Tef je cenjen zbog svoje spore, ali dugotrajne nadoknade energije.

Bonus video: