Gidra na VMA radio šok stvari, znali su da mu je kraj: Niko ne može da veruju kako je zaista skončao, umro okružen njima

Dragomir Bojanić Gidra je na VMA, dok se i sam borio sa opakom bolešću i lošim prognozama, zasmejavao ranjenike, lekare i medicinske sestre i to do poslednjeg daha.

Objavljeno: 17.09.2024. 16:54h 19:13h
Foto: Printscreen Youtube - Martin 080

Uz čuvene prijatelje Žiku i Milana ceo region se smejao, čak je Žikina dinastija postala neverovatno popularna i u Moskvi, a legendarne replike i danas koriste u svakodnevom govoru i stari i mladi. Njihove filmske dogodovštine, uprkos brojnim reprizama, nikako ne mogu da dosade, već iznova mame osmehe gledaocima. Svi glumci su mislili da je sa čuvenim Gidrom Bojanićem bilo jako teško raditi, te su se i primojavali, a on je sve predrasude razbio. Bio je najtačniji na snimanju, uvek spreman za šalu i kadara, a takav je ostaio i do poslednjeg dana.

Kako je izgledao poslednji Gidrin dan?

Njegova ćerka Jelena Bojanić, prisećajući se jednom prilikom poslednjih očevih dana, otkrila je šta se dešavalo na VMA u Beogradu sve do 11. novembra 1993.Kako su izgledali poslednji dani čuvenog Gidre? godine, kada je čuveni Gidra preminuo od raka jetre.

"U jednom povratku u Srbiju, 1993, otišla sam direktno kod njega u bolnicu. Sletela sam u Budimpeštu. Grozno vreme. Iz Budimpešte sam direktno otišla na VMA. Onkologija, četvrti sprat. U četiri ujutru je sve mračno, a na kraju hodnika na četvrtom spratu svetlo. Mi se približavamo. Ceo VMA je bio pun vojske pod oružjem. Nije izgledao kao bolnica, već kao objekat pod opsadom. Imala sam utisak da sam se vratila u neku drugu državu. Moja generacija nije bila svesna. Popnemo se i vidim kroz mrak gužvu. A oni dovoze helikopterom ranjenike, sve deca od 18,19 godina, operišu ih, mnogi su bez nogu", rekla je Jelena Bojanić i nastavila:

foto: preentscreen/Youtube

"Medicinske sestre dovoze te mlade ranjenike u kolicima do tatine bolničke sobe i Gidra im priča viceve u četiri ujutru. Znali smo da mu je kraj, sestre mu švercuju cigarete. A u njegovoj sobi dežurni lekari i ranjenici se smeju njegovim fazonima. Oni sede od jedanaest do četiri ujutru kod njega, a on ima čitav monolog, pa za svakog od njih štos. Tako je mesec dana umirao i svako veče u tih mesec dana zabavljao ranjenike - otkrila je Jelena.

U našoj kinematografiji odigrao je više od 30 uloga, što onih glavnih što onih sporednih. A igrao je i van granica Jugoslavije, u Italiji pod pseudonimom Entoni Gidra. Tamo je šezdesetih godina glumio u čak desetak vestrena i akcionih filmova.

Prošle su četiri decenije od kako su snimljeni prvi kadrovi kultnog serijala filmova "Žikina dinastija", a i ove godine kao i svih prethodnih obarali su rekorde u reprizama tokom novogodišnjih praznika. Iako vam se čini da ste možda videli sve, varate se, čeka vas novi nastavak filma čije je snimanje počelo pre nekoliko dana sa Nikolom Kojom u glavnoj ulozi, a uz njega će se pojaviti i još velikih imena iz originalne postave.

foto: PrintsreenJutjub/moljac032

Sve je počelo davne 1977. godine kada je započeta realizacija filma "Lude godine". U to vreme strogog komunizma po gradskim krugovima pričalo se o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole, pošto je tada to bila tabu tema. Sama ideja filma bila je da se probije ta barijera i da se javnosti cela tema prikaže realno, bez neke gorčine. Tadašnji režiser Zoran Čalić zajedno sa scenaristom Jovanom Markovićem u saglasnosti sa članovima komunističke partije započeo je realizaciju projekta o kojem će ubrzo pričati ceo svet.

Reditelj i scenarista obilaze brojne psihologe, socijalne radnike, lekare i u isto vreme započinju sa pisanjem likova Marije i Bobe. Pored toga što su temu seksa želeli da istaknu kao sasvim normalnu pojavu, oni su za zadatak imali cilj da prikažu na koji način je najbolje očuvati porodicu kao celinu i zajednicu.

Odnos legendarnih prijatelja Žike i Milana

Marko Todorović (Milan Todorović) odlično se slagao sa Žikom u privatnom životu, iako obojica imaju različit stil glume. U jednom trenutku Marko je poželeo da prekine snimanje filmova posle petog dela. Glavni razloga je bio to što je Gidra bio prezauzet sa brojnim projektima, te se čekao prvi slobodan termin. Todorović tada odlazi kod Čalića i vraća scenario uz izgovor da ne želi da čeka Bojanića.

foto: preentscreen/Youtube

- Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu - ispričao je tvorac „Ludih godina“ reditelj Zoran Čalić, a potom je citirao Markove reči:

- Ranije sam planirao odmor i neću ga pomerati. Možete vi bez mene.

Naglasio je da nastavank snimanja bez prijatelja Milana nije dolazilo u obzir.

- Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija - rekao je reditelj.

Na kraju je sve bilo lako rešeno i Todorović nije odustao od uloge, a Gidra se neretko zbog Markovog postupka šalio na taj račun.

„A hteo si da pobegneš“, rekao je Bojanić jednom prilikom svom kolegi.