Jedna od najvećih sahrana koju Holivud pamti: Slavnog glumca nema ko nije voleo, a posle nesreće život mu postaje pakao

Kristofer Riv bio je neponovljiv glumac sa šarmom kome je malo ko mogao da odoli. U čast 20.godina od smrti legendarnog Supermena, osvrćemo se na njegov život ispunjen ljubavlju, ali i teškom sudbinom.

Objavljeno: 17.09.2024. 11:17h 12:11h
Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Život i nasleđe Kristofera Riva, najpoznatijeg po svojoj legendarnoj ulozi Supermena iz sedamdesetih i osamdesetih, oživeće u predstojećem dokumentarcu "Super/Man: Priča o Kristoferu Rivu."

Film, koji će premijerno biti prikazan u odabranim bioskopima 21. septembra, pruža intiman pogled na to kako je Riv pretvorio svoju ličnu tragediju u snažnu borbu za istraživanje povreda kičmene moždine.

Od njegovih ranih dana kao obećavajućeg mladog glumca, do njegovog revolucionarnog rada kao reditelja i aktiviste, Rivov život bio je obeležen izuzetnom izdržljivošću i dubokim uticajem.

foto: Ralph Dominguez/MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegova skoro fatalna nesreća tokom jahanja konja 1995. godine ostavila ga je paralizovanim od vrata nadole, nakon čega je postao istaknuti zagovornik istraživanja povreda kičmene moždine i prava osoba sa invaliditetom, koristeći svoju platformu za podizanje svesti i prikupljanje sredstava.

Pod njegovim vođstvom, Fondacija Kristofera i Dejne Riv postala je vodeća sila u istraživanju povreda kičmene moždine.

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nažalost, Riv je preminuo od srčanog udara u oktobru 2004. godine, u 52. godini života. Uprkos izazovima s kojima se suočavao i njegovoj preranoj smrti, Rivov rad i zagovaranje nastavljaju da inspirišu i utiču na mnoge ljude.

Predstojeći dokumentarac, u režiji Ijana Bonhotea i Pitera Etedžuija, istražuje životnu borbu pokojnog glumca i sadrži lične refleksije njegove dece, kao i nove uvide u njegov trajan uticaj.

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

"Sve se spojilo na potpuno prirodan način", rekao je njegov najstariji sin Metju tokom pitanja i odgovora nakon projekcije dokumentarca na filmskom festivalu Sandens u januaru 2024. godine. Takođe je napomenuo da će se ove godine obeležiti 20. godišnjica smrti njegovog oca, što čini ovaj trenutak posebno značajnim za objavljivanje filma.

Ko je zapravo bio Kristofer Riv?

Riv je bio priznati američki glumac, najpoznatiji po svojoj kultnoj ulozi Supermena u filmu iz 1978. godine i njegovim nastavcima.

Rođen na Menhetnu, a odrastao u Prinstonu u Nju Džersiju, Riv je diplomirao na Kornelu 1974. godine. Nedugo zatim, nastavio je svoju strast prema glumi u školi Džulijard, gde je studirao dramu i postao prijatelj sa budućom zvezdom Robinom Vilijamsom, s kojim je imao dugotrajno prijateljstvo tokom života.

foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Rivova karijera, iako prekinuta njegovom preranom smrću, bila je plodna, obeležena glavnim ulogama na televiziji i filmu, kao i na pozorišnim scenama na Brodveju i londonskom Vest Endu.

U intervjuu za magazin "Pipl" u februaru 2024. godine, Kristal Fild, suosnivačica i umetnička direktorka Teatra grada Njujorka u kom je Riv igrao jednu od svojih prvih uloga, rekla je da je glumac imao urođeni talenat i posebno upečatljivo prisustvo.

"Možda je imao monolog, ali ne sećam se tog monologa(sa audicije)“, rekla je Filovda. "Sećam se njega", istaka je.

foto: Mark Reinstein / Zuma Press / Profimedia

Riv je upoznao svoju suprugu Dejnu 1987. godine u Vilijamstaunu u Masačusetsu, gde je glumac video kako nastupa u kabaretskom nastupu na pozorišnom festivalu, kako navodi "Njujork tajms". Venčali su se 11. aprila 1992. godine, na otvorenom, na farmi u Južnom Vilijamstaunu. Zajedno su imali sina, Vila, rođenog 7. juna 1992. godine.

Pre nego što je dobio Vila, glumac je imao dvoje dece — Matthewa i Alexandru — sa bivšom partnerkom, Gej Ekston.

foto: Allan S. Adler / Zuma Press / Profimedia

Šta je izazvalo nesreću Kristofera Riva?

Dana 27. maja 1995. godine, Riv je doživeo tešku nesreću tokom takmičenja u jahanju u Kulpeperu u Vašingtonu. Riva je zbacio konj sa sebe i pao je na glavu, što je dovelo do ozbiljne povrede kičmene moždine koja ga je ostavila paralizovanim od vrata nadole.

Riv je učestvovao na takmičenju kada je njegov konj iznenada stao, što je dovelo do njegovog pada. Iako je nosio kacigu i zaštitni prsluk, Reeve je pronađen bez svesti i nije disao, ali je reanimiran metodom usta-na-usta, kako novodi "Vašington post".

foto: Susan Thompson/Photoreporters / Zuma Press / Profimedia

Dr Džon Džejn, neurohirurg koji je lečio Riva, rekao je da je glumac pretrpeo prelome na prva dva vratna pršljena, što je najkritičnija vrsta povrede kičme, i značajnu štetu na kičmenoj moždini, navodi "Vašington post".

Povreda ga je učinila zavisnim od respiratora za disanje i drastično je promenila njegov život.

Koliko godina je imao Kristofer Riv kada je ostao paralizovan?

Riv je imao 42 godine u trenutku nesreće. Taj traumatični događaj označio je ključnu prekretnicu u njegovom životu, preusmeravajući njegov fokus sa glume na borbu za istraživanje i lečenje povreda kičmene moždine.

foto: HUBERT BOESL / AFP / Profimedia

Nedugo nakon povrede, Dejna i Kristofer su se obratili Američkoj asocijaciji za paralizu, koja je bila ključna organizacija za istraživanje povreda kičmene moždine, radi podrške i prikupljanja sredstava za organizaciju. Do 1999. godine, ova neprofitna organizacija je preimenovana u Fondaciju Kristofer Riv, u znak priznanja za njihove neizmerne napore, prema navodima sa sajta organizacije.

"On je odbijao da poveruje da je nemoguće da ljudi sa povredama kičme ozdrave, a niko nije trošio mnogo novca na povrede kičme," rekla je Džejn Sejmur, bliska prijateljica i glumica koja je igrala zajedno sa Rivom, za magazin "Pipl" u martu 2024. godine. „Svi su ih jednostavno otpisivali, a on je rekao: 'Ne, ne. Uradite nešto povodom toga.'“

foto: Profimedia

"Bio je neverovatan čovek," dodala je Sejmurova. "Bio je veoma bistar, neustrašiv."

Kada je i kako preminuo Kristofer Riv?

Riv je preminuo 10. oktobra 2004. godine, u 52. godini života. Njegova smrt nastupila je usled komplikacija od infekcije izazvane ranom od ležanja, što je dovelo do srčanog udara, prema izveštaju "Ej-bi-sija". Rivova smrt bila je značajan gubitak, ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, već i za širu zajednicu koja je poštovala njegovu hrabrost i zalaganje.

foto: Ron Sachs / Zuma Press / Profimedia

Memorijalna služba održana je u školi Džulijard 29. oktobra 2004. godine, a prisustvovalo je preko 900 ljudi. Govornici su bili Dejna, zajedno sa Matjuom, Aleksanderom i Vilom, koji su prikazali dvadesetominutni film o svojim iskustvima sa ocem, kao i njegov brat Bendžamin, koji je podelio uspomene iz njihovog detinjstva.

Među govornicima su bili i poznate holivudske zvezde, uključujući Rivovog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg cimera, Robina Vilijamsa, kao i glumica Glen Klos i Meril Strip. Govorio je i bivši senator iz Ajove, Tom Harkin, koji je sarađivao sa Rivom na povećanju sredstava za istraživanje povreda kičmene moždine, kao i Robert F. Kenedi Mlađi.

U nastavku pogledajte trejler za dokumentarni film o Kristoferu Rivu:

Bonus video: