"Odlučili smo da uradimo DNK test iz zabave: Kad su stigli rezultati frapirali smo se, posle 12 godina saznajemo istinu"

Kada je bračni par odlučio da uradi DNK test iz zabave, saznali su istinu koja se skrivala 12 godina.

Objavljeno: 15.09.2024. 19:41h
Autor:
Foto: Printskrin@Vanner Johnson/Facebook

Kada su 47-godišnja Donna Džonson iz Solt Lejk Sitija u SAD-u i njena porodica radili DNK testove, nisu mogli ni zamisliti kakav će ih šok dočekati kada dobiju rezultate.

Rezultati su pokazali da je njen suprug, Vaner, otac njihovog najstarijeg sina, dok otac najmlađeg nije bio poznat. "Očajnički sam pokušavala da razumem šta se događa i kako je to moguće, tada sam shvatila da je sigurno došlo do greške u klinici gde smo imali veštačku oplodnju", rekla je Dona za britanski "San".

Svojeg supruga, Dona je upoznala još u srednjoj školi. Venčali su se 2003. godine i dobili sina, Vanera Mlađeg., koji sada ima 18 godina. Jedva su čekali da dobiju još jedno dete, ali kod Vanera su se pojavili problemi s hernijom i operacija je izazvala štetu koja je značila da nisu mogli začeti dete prirodnim putem.

foto: Printskrin@Vanner Johnson/Facebook

U martu 2007. godine imali su prvu rundu veštačke oplodnje koristeći Donine jajne ćelije i Vanerovu spermu. Nije uspelo, ali tog leta su pokušali ponovo i uspelo je.

"Kad se naš sin Tim rodio u avgustu 2008. godine, činilo se kao čudo. Kao i mnogi braća i sestre, dečaci su bili različiti", rekla je Dona. Vanner Mlađi je imao tatine plave oči i svetlu kosu, dok je Tim imao maminu tamnu kosu i bio je sportski tip.

"Bili smo srećna porodica i Vaner je obožavao oba dečaka", nastavlja Donna. Jednog dana kad su deca porasla, iz zabave su odlučili da urade DNK test kako bi saznali više o svom nasleđu. Šest nedelja kasnije, u avgustu 2019. godine, dobili su rezultate i počeli da se pitaju ko je Timov biološki otac i da li bi Tim mogao da im bude oduzet.

foto: Printskrin@Vanner Johnson/Facebook

Kontaktirali su advokata koji ih je uverio da će ostati Timovi zakoniti roditelji, što je bilo veliko olakšanje. Ali, Doni je bilo teško da gleda kako se Vaner pomirio sa činjenicom da Tim biološki nije njegov: "Nije se ponašao drugačije u njegovom prisustvu, ali mogla sam videti da je bio u šoku. Upala sam u depresiju i bilo mi je teško da se fokusiram na posao učiteljice". Uz pomoć savetnika, odlučili su da kažu istinu Timu, koji je tada imao 12 godina, smatrajući da bi bilo gore da sazna kao odrasla osoba.

U oktobru 2020. godine, Vaner je odveo Tima na sladoled kako bi mu objasnio novonastalu situaciju. "Kad su se vratili, zagrlila sam našeg sina, govoreći mu koliko ga volimo. Bio je vrlo tih i rekao je da voli i on nas", kaže Dona. Kasnije joj je Vaner rekao da je Timu, kada mu je saopštio vest, trebalo nekoliko sekundi da je obradi, a zatim je rekao: "Stvarno? Voleo bih da znam kako bih izgledao s tvojim genima". Tim je to podneo sa takvom zrelošću, kao i Vaner Mlađi., koji je rekao da mu je Tim i dalje brat.

foto: Printskrin@Vanner Johnson/Facebook

Nekoliko nedelja kasnije, Tim je rekao da želi da pronađu njegovog biološkog oca. Roditelji su poštovali njegovu odluku, ali su bili zabrinuti šta bi moglo da se dogodi. Koristeći drugi DNK test, pronašli su ženu za koju su mislili da je Timova biološka tetka. Dalje istraživanje otkrilo je blog koji je napisao njen brat, čovek po imenu Devin Meknil, koji je živeo u Koloradu.

Videli su da je oženjen i ima decu. Pronašli su Devinov broj na internetu i znali su da će im ovaj poziv promeniti živote. Ali, to je ono što je Tim želeo, pa je u martu 2021. godine Vaner nazvao broj.

Nakon toga, Vaner je rekao da je 47-godišnji Devin bio razumljivo skeptičan, ali je pristao da uradi DNK test. Dva dana kasnije, svi su razgovarali preko video poziba. Donina teskoba bila je ogromna, ali Devin i njegova 46-godišnja supruga Keli bili su vrlo ljubazni, prihvatajući da od njih ništa ne traže. "Ne bi bilo borbe za starateljstvo, jer smo svi verovali da je Vaner Timov otac. Samo smo hteli da shvatimo kako se to dogodilo i šta dalje", kaže Dona, "Shvatili smo da smo bili u istoj klinici za veštačku oplodnju istog dana, pre 14 godina. Otišla sam na vađenje jajne ćelije, a Keli na implantaciju embriona za njenog najstarijeg sina Talona."

foto: Printskrin@Vanner Johnson/Facebook

DNK testovi potvrdili su da je Devin Timov otac, kao i Talonov – uzorci sperme nisu bili zamenjeni; umesto toga, Devinov je nekako korišćen za oboje. Tim je bio uzbuđen kad su mu rekli da su pronašli Devina, a njih dvoje su se sreli u junu 2021. godine u parku blizu njihove kuće. "Pokušala sam da ostanem što smirenija dok smo nas četvoro pozdravljali Devina, Keli i njihovu decu. "Grliti neznanca s kojim sam napravila dete bilo je nestvarno, ali deo moje teskobe nestao je kad su se deca počela igrati."

Uz redovne poruke, pozive i videočetove, ponovo su se sreli s Devinom, Keli i njihovom decom u novembru 2021. godine, a prošlog leta su ih posetili u Koloradu. Vansudski su se nagodili s klinikom 2022. godine. "Još uvek ne znamo kako se to dogodilo i frustrirajuće je što industrija ne štiti porodice kojima služi na pravi način. Keli i Devin su divni ljudi. Osećaju se kao produžetak naše porodice – nema tajni ni srama, samo dve porodice koje se suočavaju s problemima s ljubavlju i prijateljstvom", objašnjava Dona.

Bonus video: