Muž je pod stare dane otišao da živi sa mlađom ženom, a meni ne da razvod: Imam 63 godine i pitam se gde sam pogrešila

"Muž me ostavio u 63. godini i otišao sa mlađom, a ne želi da mi da razvod."

Objavljeno: 10.09.2024. 09:26h
Foto: Shutterstock

Draga Ksenija, našla sam se u vrlo nezavidnoj situaciji iz koje ne vidim izlaz jer više nisam mlada, 63 su mi godine. Donedavno sam vodila miran život sa suprugom, deca su nam otišla u samostalan život još pre osam godina. Nismo se stalno grlili i ljubakali, ali nismo se ni svađali. Znala sam biti nezadovoljna zato što je svu brigu o domaćinstvu prebacio na mene, ali to su bile tek opaske tipa "daj više iznesi to smeće" ili "skini se s mobilnog" ili "primi se usisivača".

Ništa mi nije posebno ukazivalo na preljubu, pojačano nezadovoljstvo niti je eskalirao nekakav sukob. Oboje radimo, zreli smo ljudi svaki sa svojim zanimacijama, imali smo nekoliko zajedničkih prijatelja, ali i svatko prijatelje s kojima bi se nalazili odvojeno. On je i strogo verski odgojen i govorio je da ne podržava razvod.

foto: Shutterstock

Dolazimo i do srži problema. Jedan dan, pre nekih osam meseci, došao je kući i rekao da odlazi. Da ima drugu. Ta druga je žena s kojom se spetljao preko posla, kaže da im je bila saradnica. Osam je godina mlađa od njega i ima svoj stan u kojem sada žive. Taj šok je sada iza mene, ali me muči to što mi je na odlasku rekao da se ni mrtav neće razvesti i neka zaboravim tu ideju. Nije li to krajnje sebično od njega? Ne mislim se više udavati, ali mi to visi nad glavom, biti u braku s čovekom koji me tako ostavio na cedilu i otišao. Šta da radim? Odbačena.

Ksenijin odgovor: Budite mudri, izbegnite impulsivne reakcije

Draga Odbačena, moj odgovor će biti vrlo praktičan i bez analiziranja onoga što vas je moglo dovesti do tačke u kojoj se nalazite. Ostali ste zaključani u raspadnutom braku. Verovatno ste u šoku i još niste ni u potpunosti svesni šta vam se dogodilo.

Njegova izjava da se "ni mrtav neće razvesti" svakako je sebična, no važno je naglasiti da ono što on kaže nije zakon. Vi se morate razvesti, ako ne vidite zajedničku budućnost, i morate povratiti kontrolu nad svojim životom. Potražite pravnu pomoć.

foto: Shutterstock

Ne mogu vam dovoljno naglasiti koliko je važno da se emocionalno stabilizujete. Nemojte dopustiti da vas šok vodi u impulsivno ponašanje, pogotovo kada su u pitanju deca ili podela imovine. Iako će razgovor o podeli imovine možda biti neugodan i težak, nastojte sve rešiti mirno i dogovorno, u dobroj veri. I, naravno, uz obaveznu pomoć dobrog advokata. Osvetu, ako vam je stalo do nje, ostavite za dane kada vaš suprug neće kontrolirati vaš život ni na koji način.

Važno je da ne reagirate na način koji bi vam dugoročno mogao naštetiti, bilo emocionalno, bilo u smislu vaših prava. Znam da je teško i da ste uronjeni u tugu za "propalim" godinama i mogućnostima, a tugovanje je tek počelo, ali na sve gledajte kao na priliku za novi početak. Zaslužujete više od života s nekim ko vas je ostavio na takav način pa pronađite put u slobodu. Šta god da radite, budite promišljeni.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video: