Škola je počela

Naučite dete da samostalno uči: Motivišite ga da samo i na vreme radi domaći i obavlja đačke obaveze

Stigao je dan povratka u školske klupe, a većini đaka trebaće malo vremena da se naviknu na učenje i pisanje domaćih zadataka

Objavljeno: 08.09.2024. 16:45h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ako se i vaš školarac malo opustio za vreme raspusta i ako mu povratak u školu teško pada, zaboravite nagovaranja, ultimatume i svađe s njim i pronađite pravi način da ga motivišete da obaveze izvršava samostalno i na vreme.

foto: Thinkstock

Dnevna rutina

Vaš đak treba da se pozabavi školskim obavezama kod kuće svakog dana u isto vreme. Da li će to biti odmah nakon povratka iz škole ili tek kad se izigra i odmori, u njegovoj sobi ili trpezariji, odlučite zajedno. Ali kad se jednom dogovorite, ne sme da bude promena i odustajanja.

Ne rešavajte njegove zadatke

Da bi dete samostalno učilo, ono mora da napravi raspored zadataka i da odredi šta su mu prioriteti. Vaša jedina uloga u tome je da proverite da li je sve u redu. Naravno da ćete poželeti da mu pomognete kada se požali da mu nešto ne ide lako, ali se ipak suzdržite koliko možete. Bolje je da ga ostavite da malo razmisli šta treba da uradi, nego da ga navikavate da rešavate i pišete zadatke umesto njega. Ukoliko mu baš ne ide, pitajte ga šta ne razume i postavljajte potpitanja sve dok samo ne dođe do odgovora.

foto: Shutterstock

Zajedno obnavljajte gradivo

Ako primetite da vam dete zaostaje sa gradivom iz nekog predmeta, poželjno je da sa njim ponovite ono što je učilo u školi. Dogovorite se kada njemu najviše odgovara da to zajedno radite. Pedagozi predlažu da ponavljanje bude raspoređeno na nekoliko puta od po 15 minuta do pola sata, a vi se pobrinite da ga televizor, kompjuter ili drugi ukućani ne ometaju.

Pohvala, a ne potkupljivanje

Slatkiši i sitni pokloni kao vid potkupljivanja da dete sedne da uči nikako se ne preporučuju. Tako ćete ga jedino naučiti kako da vas ucenjuje. Umesto toga, pohvalite njegov trud i recite mu da su petice i njemu i vama najveća nagrada.