Iz bakine stare sveske, otkrili smo tajni sastojak za najlepšu makovnjaču: Da bi bile meke ko duša, uradite ovako
Pronašli smo način kako da vam makovnjača uvek ispadne najlepša i najmekša. Recept direktno iz bakine stare sveske!
Autor:
Vešte bakine ruke koje mese testo, ostavljaju ga na toplom čekajući da se udvostruči - često nam je to izgledalo prekomplikovano da i sami napravimo sočnu štrudlu s makom. Ali ovu poslasticu može zaista da napravi svako, uz pravi recept.
Sastojci za testo:
- 1 kg glatkog brašna
- 50 g kvasca
- 200 g šećera
- 6 žumanaca
- 150 g putera
- 2-3 kašike ruma
- prstohvat soli
- 500 ml mleka (otprilike)
- korica pomorandže ili limuna
Priprema testa:
Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mleka. Za to vreme dobro izmiksajte žumance sa šećerom, rumom i puterom.
U smesu s jajima tada dodajte brašno, koricu pomorandže i dignuti kvasac, pa uz postupno dodavanje mleka, zamesite meko testo. Mesite ga neko vreme, mora se mesiti dok se ne naprave mehurići prilikom mešenja i treba da bude meko (otprilike kao za picu). Možda će vam trebati malo više mleka ili brašna, pripazite samo da testo ostane meko i ne gnjecavo (ali ostaće lepljivo), piše Zadovoljna.hr.
Testo ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podelite ga na 8 ili 5 delova (zavisno od toga koliko makovnjača želite) i oblikujte hlepčiće, pa ih opet ostavite da se dižu na toplom.
Sastojci za fil s makom:
- 700 g maka (sitno mlevenog)
- malo mleka
- malo putera
- šećer
- vanila
- 1 kašika ruma
- suvo grožđe ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
- 6 belanaca
Priprema fila s makom:
S makom pomešajte nekoliko kašika šećera, dodajte 3-4 kriške putera, vanilu, grožđe i rum. Tu smesu prelijte s malo vrućeg mleka, samo toliko da se mak natopi, ali ne sme da pliva u mleku. Zatim izmiksajte belanca u sneg i lagano ih umešajte u mak.
Mere za fil navedene su tako da možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štrudli.
Slaganje:
Nakon što su se hlepčići testa digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
Svako razvaljano testo celo premažite filom. Zatim ga rolajte u štrudlu i istovremeno pritiskajte prstima ivicu testa kako vam fil ne bi iscurio. Kada je štrudla nafilovana, možete je i lagano dodatno razvući da bude duža.
Premestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumancetom i pecite otprilike 30 minuta na 180 °C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi, pa secite.
Prijatno, uživajte!
Stil/Anja Kuha
Bonus video: