Šta se dešava sa dušom kada osoba umre na veliki praznik: Sveštenik sve objasnio jednom rečenicom

Vesti da je neko umro na veliki svetac u našem narodu često prati rečenica: "Uzeo ga Bog na dan kada su vrata raja otvorena." Da li je ovo istina?

Objavljeno: 31.08.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sveštenik Aresnije za portal Žena na pitanje da li je smrt na hrišćanski praznik, naročito na veliki svetac - znak da je pokojnik dobio sigurno mesto u carstvu nebeskom, reagovao je opaskom: "Znate kako kažu u našem narodu - Sačuvaj me Bože, iznenadne smrti".

"Ne znam odakle potiče ideja da duše upokojenih na praznike ili između Božića i Vaskrsa imaju neku drugačiji status od onih koji odu Gospodu od Vaskrsa do Božića.

foto: Shutterstock

Ne postoji razlika u danu kada se neko upokoji, jedina je razlika da li je neko pripremeljen za smrt ili ne.

Najpre treba se moliti za dušu pokojnika. Pa, se za dušu pokojnika treba moliti na dva značajna praznika - Praznik Blagovesti, koji označava početak našeg spasenja i Praznik pravednog Lazara, koga je Hristos vaskrsao, vratio u život, posle četiri dana prebivanja u grobu", rekao je sveštenik.

foto: Shutterstock

Zbog čestog upliva paganije i mističnih elemenata dolazi do zabune kod jedne grupe Pravoslavnih hrišćana, a opet sa druge strane smrt, po hrišćanskom verovanju, nije nikakva misterija niti postoje veliki razlozi - upravo kako je rekao sveštenik Aresnije - Sačuvaj me Bože, iznenadne smrti.