Ko su žene koje su diktaturu trpele i u krevetu? Staljin je oženio Nadeždu, pa joj rekao da je spavao i sa njenom majkom

Iza najmoćnijih ljudi stoje moćne žene - tako glasi izreka, a da ona nije istinita, uveravaju nas priče 10 dama koje su živele sa najvećim diktatorima

Objavljeno: 28.08.2024. 07:30h
Autor:
Foto: fine-art-images / akg-images / Profimedia

Ovih 10 žena su stajale iza najgorih muškaraca u istoriji

Postoji stara izreka koja glasi: "Iza svakog velikog muškarca stoji još bolja žena." Međutim, ova izjava je istinita i kada se radi o lošim muškarcima.

Od dugogodišnje partnerke Adolfa Hitlera, Eve Braun, do drugih takozvanih "supruga diktatora", svaka od žena na ovoj listi je ili dobrovoljno ili nesvesno provela svoj život uz najozloglašenije muškarce. Pogledajte žene koje su stajale iza najgorih muškaraca u istoriji.

1. Eva Braun Supruga Adolfa Hitlera

Eva Braun je počela da se viđa sa Adolfom Hitlerom 1929. godine, kada je imala 19 godina. U tom trenutku Hitler je imao 42 godine, što znači da je bio 23 godine stariji od nje. Tokom njihove 16-godišnje veze, Braun je dva puta pokušala da izvrši samoubistvo, iako većina veruje da ovi pokušaji nisu bili da bi pobegla od Hitlera, već da bi privukla njegovu pažnju i zbližila ga sa sobom. Navodno, iako su bili bliski, Hitler nije voleo da se Braun pojavljuje u javnosti jer je verovao da bi ga to učinilo manje privlačnim ženama. Godine 1945, kada su saveznici opkolili njegov bunker u Berlinu, Braun i Hitler su se venčali, zatvorili u sobu i zajedno izvršili samoubistvo.

foto: Vintage_Space / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Mej Kapone Supruga Ala Kaponea

Dok je zloglasni čikaški gangster Al Kapone, koji se uglavnom smatra mozgom iza masakra na Dan zaljubljenih, bio nemilosrdan i zastrašujući kriminalac, njegova supruga Mej živela je prilično miran i normalan život. Udala se za Kaponea tri nedelje nakon rođenja njihovog sina, Sonija Kaponea. Osim ovog skandala, Mej je bila poznata kao brižna supruga i majka, redovno je išla u crkvu sa svojom porodicom i posećivala svog muža dok je služio zatvorsku kaznu u Alkatrazu. Marcela Lentz-Pope tumači Mej u seriji HBO-a Carstvo poroka, gde je prikazana kao žena koja je uglavnom bila nesvesna muževljevih kriminalnih aktivnosti.

foto: Collection Dupondt / akg-images / Profimedia

3. Klara Petači - dugogodišnja ljubavnica Benita Musolinija

Iako je italijanski premijer Benito Musolini imao mnogo supruga i ljubavnica, kao i reputaciju da spava sa novinarkama, samo je jedna žena ubijena zajedno sa njim od strane italijanskog pokreta otpora 1945. godine. To je bila Klara ("Klareta") Petaci, ćerka papinog lekara i dugogodišnja Musolinijeva ljubavnica. Nakon što su oboje pogubljeni streljanjem, njihova tela su obešena na benzinskoj pumpi u Milanu, gde se okupila velika gomila i iskalila bes na njihovim telima.

foto: Profimedia

4. Karmen Polo, prva dama Meirasa - supruga Fransiska Franka

Marija del Karmen Polo i Martinez-Valdes, supruga dugogodišnjeg španskog vojnog diktatora Fransiska Franka, bila je ključna figura u njegovom režimu, koji je odgovoran za nestanak desetina hiljada političkih protivnika. Ona je bila neizostavni deo njegove vladavine. Gotovo nikada nije dozvoljavala da putuje bez nje i stajala je uz njega čak i u najzlokobnijim odlukama. Čak i nakon njegove smrti, nastavila je da prima veliku državnu penziju.

5. Sajida Talfa - supruga Sadama Huseina

Sajida Talfa bila je supruga bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Takođe je bila njegova rođaka, a njihov brak je bio dogovoren između porodica 1963. godine. Nakon više od dvadeset godina braka, 1986. godine Husein je uzeo novu suprugu, Samiru Šabandar, iako je ostao u braku sa Talfom. Ovaj potez je razbesneo i njegovu prvu suprugu i njihovog sina, Udeja Huseina.

Dve godine kasnije, 1988. godine, Udej je izbo i ubio očevog telohranitelja, Kamela Hanu Gegea, verujući da je ovaj čovek odgovoran za to što je Husein upoznao Šabandar. Neki spekulišu da je ovo ubistvo izvršeno na zahtev Talfe.

foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia

Nakon američke invazije na Irak 2003. godine i Huseinovog pogubljenja 2006. godine, veruje se da je Talfa pobegla u Katar, gde živi u relativnoj izolaciji.

6. Ko Jong Hi - supruga Kim Džong Ila

Zbog navodnog "niskog" statusa u severnokorejskom društvu, malo toga je poznato o Ko Jong Hi (poznata i kao Ko Jong-hui), supruzi Kim Džong Ila i majci sadašnjeg severnokorejskog lidera, Kim Džong Una. Uprkos tajnosti koja okružuje njen identitet, veruje se da je imala veliki uticaj na svog diktatorskog muža, često ga savetovala o političkim pitanjima. Ko Jong Hi preminula je 2004. godine od komplikacija povezanih sa rakom dojke.

foto: Profimedia

7. Safija Farkaš - supruga Muamera Gadafija

Safija Farkaš bila je dugogodišnja supruga ekstremnog lidera Libije, Muamera Gadafija, i majka sedmoro od njegovih osmero dece. Navodno su se upoznali oko 1970. godine, dok je radila kao medicinska sestra; negovala je Gadafija dok se oporavljao od operacije slepog creva. Iako je Farkaš vodila prilično povučen život tokom Gadafijeve vladavine, nakon njegovog ubistva postala je otvoreni zagovornik istraga o njegovoj smrti.

8. Amal al-Sadah - supruga Osame bin Ladena

Iako Amal al-Sadah nije bila jedina supruga Osame bin Ladena, veruje se da je bila njegova omiljena. Navodno je ostala uz njega tokom napada 11. septembra 2001. godine, sve do njegove smrti 2011. godine. Al-Sadah je, prema izveštajima, bila ranjena u nogu od strane pripadnika SEALS jedinice tokom racije u kojoj je bin Laden ubijen. Kaže se da trenutno boravi negde u Pakistanu, gde je većinom u pritvoru zbog lošeg zdravstvenog stanja.

foto: JEWEL SAMAD / AFP / Profimedia

9. Nadežda Alilujeva - supruga Josifa Staljina

Ona i Staljin su se venčali 1919. godine, kada je ona imala 18, a on 42 godine. Njihov brak je, prema izveštajima, bio prilično napet, jer su se stalno svađali.

Tih godina nije bilo raskošnih ceremonija upriličenih povodom sklapanja brakova partijskih kadrova. Nadežda je gotovo bez pisanog traga postala supruga 20 godina starijem Josifu 1919. godine. Brinula se o kući i muževljevom sinu iz prvog braka – Jakovu, a par je uskoro dobio i zajedničku decu – Vasilija, rođenog 1921. i Svetlanu rođenu 1926. godine.

Istoričari i poznavaoci prilika u SSSR-u navode da je sovjetski vođa bio brutalan prema Nadeždi još od prvih dana njihove veze, a postoje dokazi da je pokazao mračnu stranu svoje ličnosti i ranije.

foto: Profimedia

Navodno, silovao je Nađu u vozu tokom jednog službenog putovanja, a zatim joj ubacio crv sumnje rekavši da postoji realna verovatnoća da su njih dvoje u krvnom srodstvu. Staljin je tada rekao budućoj supruzi da je tokom skrivanja u Bakuu, godinama radnije, iskoristio gostoprimstvo Alilujevnih i stupio u vezu sa njenom majkom. Zbog toga je otvoreno izrazio sumnju da je upravo on njen otac.

I tako se Nadeždin život pretvorio u pakao koji je trajao. Prema navodima Nađine bliske prijateljice Poline Žemčužine, periodi napetosti bili su sve češći i duži.

Istoričari se danas slažu da je moguće da je Nađa patila od neke duševne bolesti, eventualno bipolarnog poremećaja. Svedoci Staljinovog i njenog zajedničkog života kažu da je patila od čestih promena raspoloženja koje su od nje napravile naizgled “ludu ženu”.

Alilujeva je takođe patila od ozbiljnih mentalnih problema, što je na kraju dovelo do njenog samoubistva 1932. godine.

foto: Profimedia / Wikipedia

10. Kijeu Ponari - supruga Pola Pota

Kijeu Ponari bila je deo "Kambodžanske četvorke" (grupe koja se odnosi na istaknutu kinesku komunističku frakciju). Ostali članovi su bili Ponari sestra Kijeu Tirti, njen muž Ieng Sari i Ponarin muž Saloth Sar, kasnije poznat kao Pol Pot. Ponarina uloga u režimu njenog muža nakon što je 1975. godine preuzeo vlast u Kambodži nije potpuno jasna, iako je obavljala nekoliko ključnih političkih funkcija tokom tog perioda.

foto: Pictures From History / Universal images group / Profimedia

Međutim, do 1978. godine Ponari je počela da pati od paranoje izazvane šizofrenijom, što je dovelo do toga da ju je Pol Pot napustio i oženio drugu ženu. Nedugo nakon toga, Pol Pot se povukao u džunglu i ostatak života proveo pod kućnim pritvorom.

Godine 1996. godine, Ponari, njena sestra i njen zet dobili su amnestiju od progona od strane kambodžanske vlade. O njoj su se brinuli Thirith i Ieng Sary do njene smrti 2003. godine.