Da li lubenica goji? Pravi odgovor koji stavlja tačku na ovo pitanje jednom za svagda

Donosimo vam pravi odgovor na čuveno pitanje: da li lubenica goji?

Objavljeno: 16.08.2024. 13:13h 14:45h
Autor:
Foto: RomeoLu / Alamy / Alamy / Profimedia

Lubenica je omiljeno letnje osveženje, poznata po svom sočnom ukusu i sposobnosti da hidrira organizam tokom vrelih dana. Međutim, jedno pitanje često dolazi na um onima koji paze na svoju liniju, a to je: da li lubenica goji?

Lubenica je bogata vodom, čak 90 odsto njenog sastava čini voda, što je čini niskokaloričnim voćem.

foto: Shutterstock

U 100 grama lubenice nalazi se oko 30 kalorija, što je relativno malo u poređenju sa drugim voćem. Zbog visokog sadržaja vode, lubenica je prirodni diuretik, što znači da pomaže u eliminaciji viška tečnosti iz organizma, smanjujući nadutost.

Iako lubenica sadrži prirodne šećere, prvenstveno fruktozu, njen glikemijski indeks je relativno visok, što znači da može brzo podići nivo šećera u krvi. Međutim, zbog niskog kalorijskog sadržaja, potrebno je pojesti veću količinu lubenice da bi se unelo značajno više kalorija, što nije često slučaj.

Važno je napomenuti da konzumacija lubenice umereno neće dovesti do povećanja telesne težine. Naprotiv, zbog visokog sadržaja vode i vlakana, ona može pomoći u osećaju sitosti, smanjujući potrebu za unosom visokokaloričnih grickalica. Osim toga, lubenica je bogata vitaminima A i C, kao i antioksidansima poput likopena, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa i održavanju zdravlja kože.

foto: Shutterstock

Tako da, slobodno možemo reći da lubenica ne goji, pod uslovom da se konzumira u umerenim količinama i kao deo uravnotežene ishrane. Ključ je u umerenosti!

Važno je naglasiti i da su eksperimenti kao što je dijeta sa lubenicom prilično velika glupost, koja može naneti dosta štete. Izbegavajte takve kvazi dijete, šta god da čujete o njima na društvenim mrežama.