Ovo je najneobičnija kuća na svetu: Ima samo 57 kvadrata, u njoj živi peteročlanu porodica, ko je god vidi - zapanji se

Ova kuća je dokaz da Japanci zaista žive u budućnosti. Neobičan dizajn sa dnevnim boravkom bez krova oduševljava mnoge

Objavljeno: 16.08.2024. 07:30h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

"Oduvek sam hteo da živim pod vedrim nebom, zato sam napravio dnevnu sobu koja umesto plafona ima - nebo," kaže umetnik i arhitekta Zajirogh koji je osmislio i izgradio dom za sebe i svoju porodicu.

Smešten u četvrti Suginami u Tokiju, dom mnogih manga umetnika, kuća sa ovorenim krovom je dom umetnika i arhitekte Zajirogha, njegove supruge i njihovo troje dece. Zajirogh je dizajnirao veliko centralno dvorište na otvorenom i pokrio ga čaršavom nalik na jedro na uvlačenje. Porodica koristi dvorište kao dnevni boravak koji je opremljen kamperskim nameštajem koji se po potrebi može pokvasiti ili brzo premestiti.

foto: Printscreen/youtube

"Kada sam planirao da napravi dom, nisam hteo da imam krov iznad dnevnog boravka. Deo kuće sam pretvorio u dvorište. Na prvom spratu, sa kliznim staklenim vratima nalaze se kuhinja, kupatilo i toalet. Na spratu su studio, spavaće sobe i balkoni koji su okrenuti ka unutrašnjem delu kuće, ne spoljnom," objašnjava arhitekta.

foto: Printscreen/youtube

Kuća ima samo 57 kvadrata i spolja izgleda kao obična bela kocka. Zanimljivo je to što vlasnik nje ulagao u spoljno dvorište pa ono ispred kuće i ne postoji. Čim otvori ulazna vrata on je u otvorenom dnevnom boravku, a umesto praga je odvod za kišnicu.

Pod je napravljen od betona i nije pokriven, zato je zgodan za održavanje.

foto: Printscreen/youtube

Umetnik i njegova žena, kao i deca spavaju na tankim prostirkama na podu. "Za svet ovo je čudno, ali u Japanu ne. Mi volimo da spavamo na podu i smatramo da je zgodno jer soba može da se koristi u više namena," kaže umetnik.

Pogledajte kako izgleda čitava kuća u videu ispod: