Biljana je u starom rokovniku pronašla recept za najukusniju štrudlu ikada: Pravi se sa orasima, a testo svakome nadođe

Recept za štrudlu sa orasima koji svima uspeva

Objavljeno: 09.08.2024. 19:29h 19:59h
Autor:
Foto: Shutterstock

Biljana je podelila recept na svom Instagram profilu, nakon što ga je pronašla u starom rokovniku. Mnogi njeni pratioci su pohvalili recept i odlučili da ga isprobaju.

Zašto se zove "praktična" nije poznato, ali tako je zapisano u starom rokovniku, a pretpostavlja se da je recept iz nekog časopisa. Ono što je sigurno je da je recept odličan, a štrudla s orasima prava fantazija.

Količina sastojaka je dovoljna za dve štrudle u velikom plehu.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 35 g svežeg kvasca
  • 1/8 l mleka (1,25 dl)
  • 60 g šećera
  • 2 cela jaja
  • Prstohvat soli
  • Narendana korica 1/2 limuna
  • 100 g rastopljenog maslaca
foto: Bakina kuhinja

Sastojci za nadev:

  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 2 dl mleka
  • Kašičica ruma
  • Rendana korica limuna

Priprema:

Aktiviranje kvasca: U 1 dl toplog mleka izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera i brašna. Ostavite da se kvasac aktivira, što traje oko 10 minuta. Kada se kvasac zapeni, spreman je za upotrebu.

Priprema testa: Umutite rastopljeni maslac sa šećerom i jajima dok smesa ne postane glatka. U veliku posudu stavite brašno, dodajte umućenu smesu, aktivirani kvasac, preostalo mleko, prstohvat soli i narendanu koricu limuna. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od kašike i postane glatko.

Dizanje testa: Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, otprilike 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.

Priprema nadeva: U šerpi zagrejte mleko i šećer dok ne prokuvaju. Dodajte mlevene orahe, dobro promešajte i ostavite da se nadev ohladi. Kada se nadev ohladi, dodajte rendanu koricu limuna i kašičicu ruma, pa sve dobro izmešajte.

foto: Shutterstock

Oblikovanje štrudle: Kada je testo naraslo, podelite ga na dva jednaka dela. Svaki deo razvaljajte na pravougaonik debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite nadev preko razvaljanog testa, pa pažljivo zarolajte štrudlu.

Drugo dizanje: Ostavite štrudle da odstoje još 30 minuta na toplom mestu, kako bi testo ponovo naraslo.

Priprema za pečenje: Pre nego što stavite štrudle u rernu, premažite ih umućenim jajetom, što će im dati lepu zlatno-smeđu boju.

Pečenje: Zagrejte rernu na 200°C i pecite štrudle 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta, dok štrudle ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Hlađenje i serviranje: Kada su pečene, ostavite štrudle da se malo ohlade pre nego što ih isečete. Poslužite ih tople ili ohlađene, uz šolju kafe ili čaja.

Biljana se nada da će i drugi uživati u ovoj predivnoj i ukusnoj orahnjači, koja će sigurno ulepšati svaki dan!