Ovu pevačicu svet obožava, a svi zaneme kada čuju da je rođena kao muškarac: Ima 55 godina i neverovatno je zanosna dama

Dana Internacional, čim se pojavila na muzičkoj sceni, napravila je pravu pometnju, a iza širokog osmeha krije šok životnu priču!

Objavljeno: 07.08.2024. 16:17h 16:20h
Foto: Printscreen Instagram / danainternational

Čuvena izraelska pevačica Dana International rođena je kao muško, ali je od malih nogu osećala da pripada suprotnom, ženskom polu. Bila je Jaron, a onda je postala – Šaron. Pobedila je 1998. sa pesmom „Viva la Diva“, napravila je pravu revoluciju na Evroviziji i dovela festival u Jerusalim. S obzirom na reputaciju grada, nije ni čudo što su verski fanatici dizali bune i ustanke pokušavajući da spreče „skaradnu“ manifestaciju u Svetoj Zemlji, kao što su i godinu dana ranije protestovali zbog svog predstavnika, to jest predstavnice.

Gde je danas i šta radi kontroverzna Dana?

Dana se još uvek bavi muzikom, pojavljuje se kao počasna gošća na gej prajdovima širom sveta, možete da je pratite i na Instagramu, a kada je ljubavna istorija u pitanju, taj segment njenog života je pod velom tajne.

foto: Printscreen Instagram / danainternational

Put do svetske slave

Znala je da će postati pevačica kada je imala osam godina. Za to je zaslužna najveća izraelska muzička zvezda, Ofra Haza, i njen evrovizijski nastup iz 1983. Već sa 16 godina počela je da nastupa po noćnim klubovima kao drag queen, predstavljajući se pod imenom Šaron Koen.

To ime zvanično joj stoji i u ličnoj karti, od 1993. godine kada je u Londonu promenila pol. Nedugo nakon toga snimila je prvi album koji je postigao ogroman uspeh. Od tada se predstavlja pod pseudonimom Dana, u znak sećanja na druga iz detinjstva, Danijela, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Pobeda na Evroviziji označila je prekretnicu u njenoj karijeri, a pesma je postala toliko popularna, da je na obeležavanju 50 godina festivala proglašena jednom od 14 najboljih u istoriji takmičenja.

Dana je objavila nekoliko uspešnih albuma, a između ostalog napisala je i pesmu kojom je Boaz Mauda predstavljao Izrael na Eurosongu 2008. u Beogradu, piše Žena.

Dana International učestvovala je i 2011. godine na Pesmi Evrovizije održanoj u Dizeldorfu, ali singl „Ding Dong“ nije ni blizu bio tako uspešan kao „Viva la Diva“. Nije čak ušao ni u finale, što je bio veliki šok.