Ginekolog Vanja Milošević otkrio sve o polu bokserke Iman Kelif: Ne postoji šansa da je muško, ova stvar to jasno govori

Naš čuveni stručnjak dr Vanja Milošević osvrnuo se na slučaj bokserke Iman Kelif iz Alžira koji je, čini se, zasenio sva druga dešavanja na Olimpijskim igrama u Parizu.

Objavljeno: 04.08.2024. 12:43h 13:13h
Foto: Jack Hill / News Licensing / Profimedia / Kurir Tv/Printscreen

Naime, ginekolog dr Vanja Milošević objašnjava slučaj bokserke iz Alžira Iman Kelif i istile da je ona biološki žensko, ali da ima hormonske odlike muškarca.

- Slučaj Iman Kelif dokaz je da pitanje hromozoma nije uvek vezano za biološki pol. Ono što je važno za javnost, jeste da biološki pol određuju hromozomi, XX kada su žene u pitanju, XY kada su muškarci. Odlučuje onaj Y hromozom kod muškaraca kada se određuje pol deteta - objašnjava dr Vanja Milošević.

Jako je važno naglasiti da i žene imaju testosteron, kao što u muškarci imaju estrogen, ističe doktor.

- Od šeste nedelje već dolazi do te determinacije, znači polnih karakteristika, koje će kasnije da ukažu na to kog je pola dete. Mi stalno pričamo samo o tim hromozomskim aberacijama, hromozomskim promenama, koje su razlog nekad zbog spoljne sredine, nekad zbog genetskih tih dislokacija, kad su hormonski poremećaji u pitanju, vrlo važno, a mislim da je ljudima nepoznato, da žene imaju testosteron kao što muškarci imaju estrogen. Kada radimo analize hormona kod žena, često može da se pokaže da određene žene imaju visoku dozu testosterona - objašnjava čuveni ginekolog.

foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Na pitanje da li je Iman muško ili žensko, dr Milošević ističe da je ona bez sumnje osoba ženskog pola.

- Ona je biološkog pola ženskog, znači ona ima ono što nauka kaže XX hromozome i tu nema nikakvih nejasnoća. Taj hormonski disbalans kod nje je verovatno napravio to da ona ima pomalo fizičke karakteristike muškarca - kaže dr Milošević i naglašava da ni nalaz o povišenom testosteronu ne dovodi u pitanje njen pol.

Da li žena može imati muške hromozome?

Prenatalni testovi važni su jer upućuju na genetske abnormalnosti, ističe dr Milošević i navodi da je suština cele nauke da se napravi iskorak i otkriju određeni genetski poremećaji i bolesti koje mogu biti predupređene.

- Ne zaboravite, veliki broj bolesti, što je vrlo važno, je upravo vezan za te polne hromozome. Mi se, uglavnom, baziramo na XY hromozome kod muškaraca, jer onaj Y hromozom u stvari je i odlučujući. Kod žena imamo samo konstantnu jajnu ćeliju, koja nosi XX hromozome i tu je stvar vrlo čista. Muškarci imaju taj heterogeni, kako ga zovemo, hromozom, koji ima XY. U odnosu na taj Y hromozom, koji ima na sebi jedan posebno mali dodatak, koji odlučuje o tim polnim karakteristikama i koji može, ako se nađe u nekoj genetskoj kombinaciji, koja je nama neshvatljiva, na samom kraju hromozoma da se otkine i da dođe na taj X hromozom, onda upravo dobijemo to. Žena u osnovi ima XX hromozome sa delom XY hromozoma, koji nosi muške karakteristike. Međutim, ona je apsolutno žena i dalje - objašnjava dr Vanja Milošević.

Kako napominje, žena može biti biološki ženskog pola sa karakteristikama koje idu u smeru muškarca.

- Muškarci sami po sebi su snažni, viši, teži, jači, agresivni, kako god hoćete. I onda dođete u paradoks, a posebno kada je to popraćeno tim hormonskim disbalansom, kada žena ima višak testosterona, onda dođemo u jedan paradoks, da mi sad pričamo o tome, da li je dotična osoba biološki žensko ili muško - kaže dr Milošević.

Administrativno i biološki ona je žensko i ona i treba da se bori sa ženama, ističe ginekolog i napominje da ne bi bilo loše raditi genetske mape sportista kako bi stvari bile jasnije.

Iman Kelif obeležila OI u Parizu

Ne jenjava bura koju je izazvala Iman Kelif, alžirska bokserka koja je diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva prošle godine, kada je ustanovljeno da ima povišen broj testosterona, zbog čega remeti dozvoljenu granicu za žene, ali joj je uprkos tome dozvoljeno da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu.

Navodno, postoje tvrdnje da Kelif ima DSD (Disorders of Sex Development/Poremećaj seksualnog razvoja), retko stanje koje pogađa samo oko 1,7 odsto populacije. DSD mogu rezultirati time da osobe koje izgledaju kao žene imaju muške hromozome ili anatomiju. To je ono što bi moglo da je razlikuje od drugih.

Alžirska bokserka Iman Kelif našla se usred olimpijskog skandala u Parizu kada joj je Italijanka Anđela Karini predala meč u osmini finala u kategoriji do 66 kilograma.

Karini je ušla u ring i na startu primila snažan desni kroše, nakon čega je odmah otišla u svoj ugao, skinula opremu i predala meč samo 45 sekundi od startnog gonga. Karini je Kelifovu optužila da je muškarac koji boksuje sa ženama, ali se kasnije izvinila za rečeno.

Iman Kelif rođena je i odrasla je kao devojčica, što je nakon meča sa Italijankom Anđelom Karini morala i da dokazuje pokazujući svoje slike iz detinjstva.

Takođe, njen otac je za alžirske medije pokazao rodni list svog deteta kako bi dokazao da je njegova ćerka - žena.

Priču o tome da je Iman muško proširili su desničari širom sveta - od Ilona Maska do Dž. K. Rouling, kao i neke javne ličnosti u Srbiji. Nakon što je ustanovljeno da je ipak u pitanju žena, niko se nije izvinio.

Inače, Kelif je mnogo puta bila pobeđena u ringu od strane žena.

Stil / Blic